Kaže meni moj gastro sensei Zembo: "You! Outlaw! Opet ta panceta... u zadnje vrijeme samo neku mesinu spominješ i kuhaš... uvedi malo light detalja u svoj menu, i život će ti biti lakši i ugodniji..."
Budući da je on Sensei, moj duhovni gastronautski učitelj... po gastro-samurajskom kodeksu, moram uvažiti njegovo mišljenje...
Na tragu njegove izjave, sjetio sam se naših starih - pra Nona, Nona iliti Baka...
One su sve svoje muževe i ostale članove obitelji hranile jelima zasnovanim na "mesini", ali kada je bila riječ o njima, odnosno njihovim prehrambenim navikama, za sebe su uvijek kuhale "siromašna" jela bez mesa, ta jela nazovimo ih "maneštrice" uvijek su sadržavala nekakvu pašticu, mrkvu, neku verduru, kapulu ili češnjak... i bila su uvijek kuhana... a one, naše "skromne nonice" gotovo uvijek bi nadživjele svoje muževe i većinu ostalih članova obitelji, a nerijetko su se znale približiti ili prijeći 100-tu...
Tim putem kojeg su utabala stopala naših bakica, popločanim mudrim mislima svojeg gastro senseia, usuđujem se napisati sljedeći recept...
Sastojci za dvije osobe :
1 veći krumpir
1 mrkva
1 kapula
1 šeri rajčica
1 česan češnjaka
krupna morska sol
jedna čajna žlica pomiješanog crvenog i zelenog papra u zrnu
domaća pašta s jajima cca 20 dkg (ako ne možete napraviti domaću paštu s jajima, ili ju niste kupili, iskoristite bilo kakvu paštu isto je ok)
1,5 dcl maslinovog ulja
Priprema:
U poluduboku tavu u zakipjelu slanu vodu s nekoliko kapi maslinovog ulja ubacite veliki krumpir s korom narezan na debele kolutove, mrkvu narezanu na koso na kolutove, luk narezan na kolutove debljine prsta...
Nakon cca 7 do 10 minuta kuhanja dodajte još malo vode pa ubacite česan češnjaka narezan na fete, čajnu žlicu crvenog i zelenog papra u zrnu...
Nakon cca 7 minuta kuhanja s velikom žlicom ili cjediljkom izvadite sav sadržaj iz tave na plitki tanjur, tako da u tavi ostane samo kipuća voda koja i dalje kuha... u nju ubacite 20 dkg tjestenine i cca pola dcl maslinovog ulja...
Nakon desetak minuta kada pašta bude gotova, odlijte iz tave (ukoliko nije ishlapila) višak vode, na način da ostane pola prsta vode i ulja na dnu tave... pa paštu prelijete s još pola dcl maslinovog ulja, a na paštu iz plitkog tanjura koji sadrži kuhano povrće od malo prije, položite veliku plošku krumpira na koji položite fetu luka, a na luk stavite kolutić mrkve na kojeg položite fetu friške narezane šeri rajčice na koju stavite kolutić kuhanog češnjaka...
Sve ovo posolite prstohvatom krupne morske soli, prelijete još jedanput maslinovim uljem i počnite jesti...
Dobar tek, dug i uspješan život, Vam želim...
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Redovno za čitatelje Glasa Istre osmišljava originalne recepte te na Radio Maestralu vodi kulinarsku emisiju "Cukar i sol".
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.