Život... što je to... to je sve... Da, to je sve ono o čemu trenutno ne razmišljamo...
Matematički gledano, život je brojčani niz, obilježen jedinicama, deseticama, a rijetko koji niz prijeđe stoticu... "Igrom slučaja" u jednom svojem brojčanom nizu negdje oko broja 45, upoznao sam na cateringu jednu vrlo vrijednu i zanimljivu obitelj... obitelj Deklić.
Ova obitelj ne mjeri život kao ostali, brojčanim nizom, već kolcima koji povezuju trse vinove loze... njihov "životni niz" sastoji se od četiri loze... prva je loza, kako oni kažu, njihov pradjed, druga je loza djed, treća otac, a četvrta loza predstavlja braću i sestru.
Prva loza više u brajdi ne raste, ali je osigurala rast i plodnost kod ostale tri loze, koje rastu u obilju, pune plodova, okupane suncem i ojačane burom...
Iz takve obitelji, to jest vinograda, na moj banak stigla je boca Malvazije, sa zahtjevom da kreiram neko jelo koje se sljubljuje sa ovim vinom... dakle... "lipo je bit i pit"... vežite se, polijećemo...
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Oštrim nožem razrežite 4 kobasice, uzduž po pola, ali ne do kraja nego do pol debljine, pa ih pritisnite ravnom površinom noža o dasku za rezanje.
Dobili ste oblikom kvadratastu pljeskavicu. Na vrelom maslinovom ulju položite ove "pljeskavice" od kobasica, pecite ih s jedne, pa s druge strane dok ne dobiju obostrano smećkastu koricu.
Dodajte zatim pola litre malvazije i 4 mlada luka s listovima narezana na kolutiće.
Kada vino zakipi, po pljeskavicama od kobasice položite korijen koromača, narezan na tanke ploške i ubacite 4 česna češnjaka zdrobljena rukom.
Nakon 10-ak minuta dinstanja u kipućoj malvaziji, dodajte prstohvat krupne morske soli i prstohvat crnog papra, friško samljevenog.
Kuhajte tako još nekih 3,5 do 5 minuta, pa maknite s izvora topline. Izrežite za svaku osobu po dvije fete kruha.
Položite prvu fetu na tanjur, pa na nju stavite plošku dinstanog koromača, na koju stavite pljeskavicu od kobasice, a na nju stavite sirovi kupus narezan nožem ili ribežom na što tanje, po kupusu posložite dinstani mladi luk i česan češnjaka, prelijte sve to maslinovim uljem, pa šugom od malvazije u kome se sve kuhalo, pa poklopite gornjom fetom kruha i pojedite... dobar tek...
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Redovno za čitatelje Glasa Istre osmišljava originalne recepte te na Radio Maestralu vodi kulinarsku emisiju "Cukar i sol".
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.