Ilustracija (Pexels)
Ovo jelo idealno je za hladne dane da nas ugrije i okrijepi. Iako je proljeće počelo, ovi vjetroviti dani još uvijek traže topla i konkretna jela. Juneći gulaš potrebno je duže krčkati kako bi meso bilo mekano, a za to vrijeme možete pripremiti knedle od kruha.
Pripremite knedle tako da kruh i šunku (ili slaninu) narežete na kockice i zajedno popržite. Nasjeckajte luk i popržite ga na ulju.
U većoj posudi sjedinite brašno, mlijeko, jaja, sol i umijesite tijesto. Dodajte prepečeni kruh, šunku i luk te sve dobro umijesite. Nasjeckajte peršin i dodajte u smjesu. Ostavite pola sata da odmori.
Mokrim rukama oblikujte knedle, posolite vodu i ostavite da zakuha. Dodajte knedle i kuhajte ih 10-ak minuta pa ih ocijedite.
Pripremite gulaš tako da zagrijete maslinovo ulje i popržite luk. Dodajte meso narezano na kockice, poklopite i pirjajte 15-ak minuta.
Izmiješajte, dodajte malo temeljca, poklopite i ostavite da krčka 15 do 20 minuta na slabijoj vatri.
Slaninu, češnjak i peršin sjedinite u blenderu. Trebali biste dobiti nešto poput paštete. Odvojite žličicu, a ostatak stavite u zamrzivač do sljedeće upotrebe.
U gulaš dodajte nasjeckanu mrkvu, poklopite i ostavite još sat i pol vremena neka krčka. Za to vrijeme se meso skuhalo pa sve začinite – dodajte čili i pasiranu rajčicu te žličicu paštete koju ste prethodno pripremili. Dobro izmiješajte. Dodajte lovorov list i krčkajte još 10-ak minuta.
Knedle razdijelite na tanjure, prelijte gulašom i poslužite, prenosi Index.hr.