kuhajte s glasom istre

Recept dana: Juneći gulaš s knedlama od kruha

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ovo jelo idealno je za hladne dane da nas ugrije i okrijepi. Iako je proljeće počelo, ovi vjetroviti dani još uvijek traže topla i konkretna jela. Juneći gulaš potrebno je duže krčkati kako bi meso bilo mekano, a za to vrijeme možete pripremiti knedle od kruha.

Sastojci

Knedle

  • 500 g starog kruha
  • 2 žlice ulja
  • 150 g dimljene šunke ili slanine
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 250 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 žlica peršina
  • pola žličice soli

Gulaš

  • 800 g juneće lopatice
  • 600 g luka
  • 50 g slanine
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 2 mrkve
  • 250 g pasirane rajčice
  • 100 ml goveđeg temeljca
  • 1 žlica svježeg peršina
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica slatke paprike
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • četvrtina žličice mljevenog čilija (pahuljice)
  • 2 listića lovora

Priprema

Knedle

1. Pripremite knedle

Pripremite knedle tako da kruh i šunku (ili slaninu) narežete na kockice i zajedno popržite. Nasjeckajte luk i popržite ga na ulju.

2. Ohladite tijesto

U većoj posudi sjedinite brašno, mlijeko, jaja, sol i umijesite tijesto. Dodajte prepečeni kruh, šunku i luk te sve dobro umijesite. Nasjeckajte peršin i dodajte u smjesu. Ostavite pola sata da odmori.

3. Skuhajte knedle

Mokrim rukama oblikujte knedle, posolite vodu i ostavite da zakuha. Dodajte knedle i kuhajte ih 10-ak minuta pa ih ocijedite.

Gulaš

4. Pirjajte luk i meso

Pripremite gulaš tako da zagrijete maslinovo ulje i popržite luk. Dodajte meso narezano na kockice, poklopite i pirjajte 15-ak minuta.

5. Dodajte temeljac

Izmiješajte, dodajte malo temeljca, poklopite i ostavite da krčka 15 do 20 minuta na slabijoj vatri.

6. Usitnite slaninu

Slaninu, češnjak i peršin sjedinite u blenderu. Trebali biste dobiti nešto poput paštete. Odvojite žličicu, a ostatak stavite u zamrzivač do sljedeće upotrebe.

7. Dodajte preostale sastojke

U gulaš dodajte nasjeckanu mrkvu, poklopite i ostavite još sat i pol vremena neka krčka. Za to vrijeme se meso skuhalo pa sve začinite – dodajte čili i pasiranu rajčicu te žličicu paštete koju ste prethodno pripremili. Dobro izmiješajte. Dodajte lovorov list i krčkajte još 10-ak minuta.

Knedle razdijelite na tanjure, prelijte gulašom i poslužite, prenosi Index.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter