Radi se, kuha i ponešto kreira… po cijele dane. Valjalo bi makar na kratko promijeniti film… Ovaj klasičan kuharski film mijenjam za James Bondovski 007 action movie. Dakle da vidimo… tko je najprofesionalniji i najopasniji na ovome otoku? Meta odabrana… to je po meni jedna od najboljih slastičarki u Istri, Vesna i njen slastičarski laboratorij…
Vesna je u ovom slučaju Dr. No, a ja James Bond 007, prokleti tajni agent koji želi maznuti tajnu formulu kolača… imamo kao u filmu i otok... dakle sve je spremno… Samo - kako neopaženo upasti u tu slastičarsku utvrdu i iz nje maznuti najštabeliju štrudlu od maka, malo neke slastičarske kreme i tamnu čokoladu za kuhanje… Čekam pravi trenutak, to je kada slastičarka Vesna ode brodom na kopno… Evo je! Odlazi… Stavljam svoje slušalice "House of Marley" na uši i puštam si s YouTubea melodiju iz filma o agentu 007… dakle krećem… izbezumljena i prazna pogleda u stilu muzike neprimjetno se krećem praznim hodnikom, zatim upadam u slastičarnicu, vješto izbjegavam infracrvene laserske zrake… Upadam u frižider, zamišljajući da je to sef Dr. Noa… i evo ih… Vesnine legendarne štrudle od maka i to poveći komad… s obližnje police u frižideru uzimam staklenu čašu, vješto izjedam čokoladni mousse koji je bio unutra (kako bi mogao koristiti praznu čašu kao provalnički alat). Rubom staklene čaše napravim okruglu rupu na štrudli pa maznem krug od maka…
Zatim pogledom tražim zdjele sa kremama... Ah, evo ih! U istu čašu uzimam malo kreme od vanilije… Brzinski velikom žlicom uzimam čokoladu za kuhanje i zatim bježeći brzo i neprimjetno nazad u sigurnost svoje kuhinje… Sada ću ovdje u miru rastopiti čokoladu i u nju ukucati svježe listove mente, napraviti od nje pralinu pa ju spojiti kremom od vanilije na štrudlu od maka i pojesti. Misija obavljena…
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
Na vodenoj pari u okrugloj zdjelici rastopite 10 dkg čokolade za kuhanje s jušnom žlicom maslinovog ulja i 10-ak listova svježe mente nasjecane na sitno. Kada je smjesa rastopljena, maknite ju s izvora topline i miješajte žlicom dok se ne ohladi na 37 stupnjeva Celzijevih (dotaknite zdjelu u kojoj je rastopljena čokolada vanjskom stranom dlana pa ako je iste temperature kao vaš dlan to vam je onda to).
Zatim ulijte rastopljenu čokoladu u kalup, ako nemate kalup, možete iskoristiti ambalažu stare bombonjere ili pekarski papir. Dobivenu pralinu stavite 2 sata da odleži i stvrdne se u škrinji pa ju nakon toga izvadite i spojite na način da između praline i štrudle s makom stavite kremu od vanilije cca 1 prst debljine pa pralinu onda pritisnite u štrudlu dok ne sjedne na nju a krema ne iscuri svugdje naokolo.
Tu kremu koja je iscurila premažite nožem za mazanje okolo štrudle i praline tako da stvorite glazuru. Dobivenu glazuru zatim kuhinjskim ili džepnim brenerom malo rastopite da dobije mjestimice smećkaste tonove pa zatim dok je još topla na nju stavite dva lista svježe mente, a na vrh čokoladne praline položite cvijet ili list od kadulje.
Ovakav kolač stavite u frižider da odstoji pola sata pa ga zatim izvadite i u slast pojedite… Misija obavljena, uživajte u životnim avanturama dragi ljudi, i zapamtite - sami sebi stvaramo život onako kao ga zamislimo najprije u našim umovima…
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.