Sunčani dan, sjedim na klupi iza kuće, upijam zrake sunca i gledam u zelenu livadu, vidim maslačak, žute cvijetove i zeleno lišće tamo malo dalje u kutu raste ružmarin koji svojom tamnozelenom bojom ističe svoje ljubičaste cvijetove koji kao da ljube plavo nebo koje nas okružuje…
Razmišljam kako je struktura livade i malih dvorišnih vrtova prekrasna, taj oldschool štih asocira na naše none, naše majke , djetinjstvo i sreću.
Želim taj osjećaj i tu strukturu prenijeti na tanjur, ustajem, eksiram svoj jutarnji espresso i krećem ubrzanim hodom u kuhinju… 3,2,1… danas kuham!
Sastojci za 2 osobe:
Priprema:
Izrežite dvije fete kruha, pa oštrim nožem izvadite sredinu, mekani dio neka ostane samo okvir od kore kruha. Kelj pupčar razrežite na polovice, luk razrežite na tanke trakice, divlji maslačak usitnite na krupne dijelove.
Sve to stavite u malu tavu na vrelo maslinovo ulje pa uz lagano miješanje pržite nekih 5 minuta, dvije minute prije kraja stavite čajnu žličicu zelenog papra friško samljevenog i čajnu žličicu krupne nejodirane morske soli.
Uz lagano miješanje kuhačom na slaboj vatri pržite još minutu pa maknite s izvora topline. Uzmite sada veću tavu pa kad maslinovo ulje bude zagrijano stavite u nju dvije fete od kruha kojima ste prethodno izrezali središnji mekani dio tako da ostane samo kora.
Na dno unutar kore prvo stavite sloj na krupno naribane gaude i malo graha, zatim po gaudi i grahu iz manje tave stavite kelj pupčar luk i divlji maslačak. Po kelju pupčaru, luku i divljem maslačku ponovo stavite sloj naribane gaude i crvenog graha.
Pecite na srednje jakoj temperaturi sa poklopcem na tavi, 3 do 5 minuta (tava mora biti poklopljena radi temperature da bi se lakše otopio naribani sir).
Nakon cca 5 minuta maknite tavu s izvora topline i poklopite ju.
Savjet prilikom serviranja: fetu takvog nazovimo ga kruha s dinstanim povrćem i topljenim sirom položimo žlicom za posluživanje na veliki ravni tanjur, pa pincetom ili rukom posložimo nekoliko livadnih cvjetova koje smo prethodno nabrali na livadi ili oko kuće…
Koji su cvjetovi dobri za jelo? Za dekoraciju je dobro svo ono bilje koje je jestivo, na livadi ga ima mnogo kao npr.: tratinčica, cvijet maslačka, cvijet ružmarina, ljubičica… i slično… Cvjetove po topljenom siru i dinstanom povrću posložite u nepravilnoj formi da asociraju kao da rastu na livadi… i sada je vaše jelo spremno za konzumaciju… Dobar tek dragi ljudi!
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.