KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Krepka pileća juha s povrćem - AJNGEMAHTEC

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Pileća juha izuzetno dobro paše u hladnim zimskim danima. Zagrepčani imaju svoj tradicionalni ajngemahtec. Posudili smo recept iz knjige Z. Nadvornika "Zagrebački stol"

Ajngemahtec, kako mu i samo ime kaže, je jelo „sve u jedan“, recept za gustu juhu s puno povrća i malo mesa na način na koji su ga pripremala naše grosmuterice (prabake).

Jelo je zamišljeno kao juha, ali i gušće ukuhano, kao lagano varivo.

Osnovica su mrkvica i grašak te pileće iznutrice. Za one koji ne vole iznutrice, mogu poslužiti i drugi komadi piletine. Navedena količina dostatna je za pun veliki lonac za ručak od dva dana (četiri osobe), a našlo bi se malo i za iznenadnog gosta.

Sastojci:

1 srednje veliki luk, oko 50 dag pilećih želudaca i jetrica sa srcem ili pilećih leđa i slično meso, za one koji ne vole iznutrice; ulje, 3 veće mrkve, 1 srednje veliki korijen peršina, 1 mala koraba bez lišća, manji komad korijena celera, 30 dag graška, sol, papar, mljevena slatka paprika, list peršina,1 jaje, griz.

Postupak:

Meso narežite na manje komade, korjenasto povrće ogulite i narežite na ploškice, luk nasjeckajte na sitne kockice. Ako koristite smrznuti grašak, blanširajte prema uputi na pakiranju. Nasjeckajte luk i popržite ga na masnoći dok ne postane staklast.

Dodajte mljevenu slatku papriku i promiješajte da se sve sjedini. Dodajte meso i uz miješanje kratko pirjajte. Posolite i popaprite po želji. Dodajte korjenasto povrće i dalje pirjajte u pokrivenom loncu uz povremeno miješanje. Po potrebi podlijte toplom vodom.

Prije nego povrće sasvim omekša dodajte grašak i još malo prodinstajte. Kad je povrće mekano dolijte u lonac vruće vode do željene količine i pustite da zavri.

U međuvremenu umiješajte noklice od jednog jajeta, griza, žlice ulja, malo soli. Smjesa mora biti gusta, odvajajte komadiće žlicom.

Kad juha uzavre, kratko vrijeme držite žlicu u kipućoj juhi da se spriječi lijepljenje tijesta te njome zakuhati noklice. Noklice kratko prokuhajte.

Gotovo jelo obilato posuti sjeckanim svježim peršinom.

Ovo jelo može se poslužiti samostalno, kao varivo, ili kao ukusno toplo predjelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter