Juha od bundeve (Pixabay)
Prisjetimo se recepta za staru dobru juhu od bundeva. Ukusna je pripremljena od različitih vrsta ovog jesenjeg ploda - hokaido, butternut ili neke od starih domaćih vrsta tikve. Važno je bundevu očistiti od sjemenki i barem djelomično od kore. Kora je jako tvrda, pa oprezno s nožem. Ovisno o raspoloživim namirnicama u frižideru, moguće je u juhu dodati i drugo povrće kao što je mrkva, krumpir, batat, poriluk…
Sastojci:
Priprema:
Kao i najveći broj jela domaće kuhinje sve počinje s lukom ili porilukom. Tko što voli ili mu ne smeta za probavu. Nasjeckati poriluk na sitno i popržiti ga na maslinovom ulju. Dodati češnjak i ranije pripremljene kockice tikve. Radi bogatijeg okusa dobro je dodati još jednu mrkvu ili batat ili krompir narezan na kockice.
Dinstajte povrće desetak minuta, pa dolijte povrtni temeljac ili vodu u koju će se zatim ubaciti povrtna kocka za kuhanje. Posoliti i dodati ljute papričice ili naribani đumbir te majčine dušice ili timijana. Nakon toga trebalo bi biti dovoljno kuhati još 20-tak minuta, da se povrće dobro omekša.
Štapnim mikserom usitniti juhu da postane kremasta. Na koncu može se dodati decilitar vrhnja za kuhanje i kratko prokuhati. Servirati s nasjeckanim peršinom.