(Foto Facebook Lidia Bastianich)
Lidia Bastianich, rodom s Busolera u predgrađu Pule, vlasnica niza restorana u New Yorku, široj je publici poznata po kulinarskim TV serijalima u kojima promovira, kako kaže, talijansku kuhinju. Njezini su recepti bliski nama u Istri, jer se oslanjaju na tradicionalne okuse djetinjstva. Obično su to gurmanska jela, dosta kalorična, ali ukusna i primamljiva, dpunjena s prepoznatljivim njenim stilom. Ne propuštam Lidijine emisije na HRT-u, a često pogledam i ostale njezine platforme - facebook i portal, na kojima je mnoštvo privlačnih recepata.
Prisjetimo se njezine krepke juhe od leće, slična maneštri. Malo drugačija od uobičajene, ali ipak maneštra koja može biti samostalni obrok, a prija i u jesenjim danima. Količine u receptu su za najmanje četiri osobe, pošteno gladne.
Sastojci:
Priprema:
Od pancete i češnjaka izradite glatku pestatu - iskosati ih na sitno u pešt. Zagrijte maslinovo ulje u loncu s debelim dnom. Kad je ulje vruće, dodajte pancetu pestatu. Kuhajte i miješajte dok se ne otopi, oko 5 minuta.
Usitnite mrkvu, celer, luk i peršin s nožem ili u blenderu kako bi dobili pestatu od povrća. Kad se panceta otopi, u isti lonac dodajte pestatu od povrća i povremeno miješajte, oko 5 minuta.
Dodajte rukom izgnječene rajčice - pelate. Dodajte lovorov list i 4 litre hladne vode. Pustite da zavrije i kuhajte nepokriveno, kako biste juhu smanjili za oko četvrtinu i koncentrirali okuse, oko 1 sat.
Dodajte leću, poklopite i kuhajte 15 do 20 minuta.
Dodajte sol i rižu, pa promiješajte. Pirjajte dok riža ne postane al dente (ne prekuhajte - kuhat će se više u juhi dok poslužujete), a juha bude gusta i ukusna. Uklonite lovorovo lišće. Juhu poslužite s malo maslinovog ulja i posipajte naribanog sira.
Ako ovu juhu želite pripremiti unaprijed za drugi dan, kuhajte je bez riže.