KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA Krepka juha (maneštra) od leće i riže

| Autor: Glas Istre
(Foto Facebook Lidia Bastianich)

(Foto Facebook Lidia Bastianich)


Lidia Bastianich, rodom s Busolera u predgrađu Pule, vlasnica niza restorana u New Yorku, široj je publici poznata po kulinarskim TV serijalima u kojima promovira, kako kaže, talijansku kuhinju. Njezini su recepti bliski nama u Istri, jer se oslanjaju na tradicionalne okuse djetinjstva. Obično su to gurmanska jela, dosta kalorična, ali ukusna i primamljiva, dpunjena s prepoznatljivim njenim stilom. Ne propuštam Lidijine emisije na HRT-u, a često pogledam i ostale njezine platforme - facebook i portal, na kojima je mnoštvo privlačnih recepata.

Prisjetimo se njezine krepke juhe od leće, slična maneštri. Malo drugačija od uobičajene, ali ipak maneštra koja može biti samostalni obrok, a prija i u jesenjim danima. Količine u receptu su za najmanje četiri osobe, pošteno gladne.

Sastojci:

  • 40 dkg pancete, izrezane na male komade
  • 4 režnja češnjaka, zdrobljena i oguljena
  • ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 srednje mrkve, oguljene i narezane na kockice
  • 2 stabljike celera, narezane na kockice
  • 1 mali luk, narezan na kockice
  • 1 šalica narezanog svježeg peršina
  • 1 konzerva od 250 grama pelata
  • 2 svježa lovorova lista
  • 1 kilogram smeđe leće, isprano
  • 1 žlica soli
  • 1 šalica dugozrnate riže
  • svježe naribani Grana Padano, za posluživanje

Priprema:

Od pancete i češnjaka izradite glatku pestatu - iskosati ih na sitno u pešt. Zagrijte maslinovo ulje u loncu s debelim dnom. Kad je ulje vruće, dodajte pancetu pestatu. Kuhajte i miješajte dok se ne otopi, oko 5 minuta.

Usitnite mrkvu, celer, luk i peršin s nožem ili u blenderu kako bi dobili pestatu od povrća. Kad se panceta otopi, u isti lonac dodajte pestatu od povrća i povremeno miješajte, oko 5 minuta.

Dodajte rukom izgnječene rajčice - pelate. Dodajte lovorov list i 4 litre hladne vode. Pustite da zavrije i kuhajte nepokriveno, kako biste juhu smanjili za oko četvrtinu i koncentrirali okuse, oko 1 sat.

Dodajte leću, poklopite i kuhajte 15 do 20 minuta.

Dodajte sol i rižu, pa promiješajte. Pirjajte dok riža ne postane al dente (ne prekuhajte - kuhat će se više u juhi dok poslužujete), a juha bude gusta i ukusna. Uklonite lovorovo lišće. Juhu poslužite s malo maslinovog ulja i posipajte naribanog sira.

Ako ovu juhu želite pripremiti unaprijed za drugi dan, kuhajte je bez riže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter