KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Tradicija na našem stolu - pašta fažol iliti jedno od omiljenih istarskih jela

| Autor: Portal GlasIstre.hr
(Foto: YouTube screenshot)

(Foto: YouTube screenshot)


Pašta fažol jest pravi kulinarski klasik, koji svoje korijene ima u tradicionalnoj kuhinji brojnih zemalja.

Donosimo vam jedan od jednostavnijih (i zasigurno jeftinijih) recepata, kojem svakako možete dodati još sastojaka ovisno o želji i ukusu - no najvažnije je da u konačnici pašta fažol bude kremast i gust, a ovisno o godišnjem dobu možete dodati i razno povrće poput mahunarki i kukuruza. Odvojite si malo više vremena - za samu pripremu sastojaka treba vam svega 15-ak minuta, no sve skupa se treba kuhati oko dva sata.

Savjet: Pašta fažol se može čuvati u hladnjaku jedan dan u hermetički zatvorenoj posudi. Ako ga želite duže sačuvati u hladnjaku, preporuka je da skuhate sve osim pašte, te se to može čuvati dva do tri dana u hladnjaku - u ovom slučaju paštu dodate naknadno kad želite jesti.

Pašta fažol - recept za četiri porcije

320 g pašte

200 g suhog fažola

250 g šalše (passata di pomodoro)

80 g šunke

80 g slanine

2 glavice luka

30 g celera

30 g mrkve

1 češanj češnjaka

3 grančice ružmarina

2 lista lovora

10 g maslinovog ulja

papar i sol po želji

 Suhi grah stavite u posudu i napunite vodom, te pustite da se natapa cijelu noć. Sutradan grah isperite, prebacite u lonac, prekrijte s puno hladne vode, dodajte dva lovorova lista i kuhajte na laganoj vatri oko 80 minuta.

U međuvremenu pripremite ostale sastojke: očistite i sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu, a zatim šunku i slaninu narežite na trakice.

U loncu zagrijte ulje, dodajte oguljeni češanj češnjaka i nasjeckano povrće te dinstajte oko 5 minuta, a zatim dodajte trakice šunke i luk te kuhajte još par minuta.

Ocijedite prokuhani grah, te postepeno dodajte u smjesu od povrća, šunke i slanine.

Zatim dodajte vode u kojoj se prethodno kuhao fažol; ostatak te zadržite jer će vam kasnije trebati.

Sada u tavu ulijte šalšu (passata de pomodoro), začinite solju, paprom i kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte tjesteninu.

Prije dodavanja tjestenine, u posebnu posudu izvadite dvije do tri kacijole te to umutite u blenderu ili štapnim mikserom.

Dodajte paštu u lonac, prekrijte vodom koja vam je preostala od kuhanja fažol i kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje.

Kad je tjestenina skuhana al dente, dodajte smjesu koju se prethodno umutili štapnim mikserom ili blenderom, i dodajte u to ružmarin, te promiješajte.

Ugasite vatru, pokrijte poklopcem i pustite da odstoji još nekoliko minuta.

Po želji dodajte mljevenog crnog papra ili drugih začina poput pepperoncina ili malo maslinovog ulja.

Dobar tek!

Izvor: GialloZafferano.it

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter