(Foto: YouTube screenshot)
Pašta fažol jest pravi kulinarski klasik, koji svoje korijene ima u tradicionalnoj kuhinji brojnih zemalja.
Donosimo vam jedan od jednostavnijih (i zasigurno jeftinijih) recepata, kojem svakako možete dodati još sastojaka ovisno o želji i ukusu - no najvažnije je da u konačnici pašta fažol bude kremast i gust, a ovisno o godišnjem dobu možete dodati i razno povrće poput mahunarki i kukuruza. Odvojite si malo više vremena - za samu pripremu sastojaka treba vam svega 15-ak minuta, no sve skupa se treba kuhati oko dva sata.
Savjet: Pašta fažol se može čuvati u hladnjaku jedan dan u hermetički zatvorenoj posudi. Ako ga želite duže sačuvati u hladnjaku, preporuka je da skuhate sve osim pašte, te se to može čuvati dva do tri dana u hladnjaku - u ovom slučaju paštu dodate naknadno kad želite jesti.
Pašta fažol - recept za četiri porcije
320 g pašte
200 g suhog fažola
250 g šalše (passata di pomodoro)
80 g šunke
80 g slanine
2 glavice luka
30 g celera
30 g mrkve
1 češanj češnjaka
3 grančice ružmarina
2 lista lovora
10 g maslinovog ulja
papar i sol po želji
Suhi grah stavite u posudu i napunite vodom, te pustite da se natapa cijelu noć. Sutradan grah isperite, prebacite u lonac, prekrijte s puno hladne vode, dodajte dva lovorova lista i kuhajte na laganoj vatri oko 80 minuta.
U međuvremenu pripremite ostale sastojke: očistite i sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu, a zatim šunku i slaninu narežite na trakice.
U loncu zagrijte ulje, dodajte oguljeni češanj češnjaka i nasjeckano povrće te dinstajte oko 5 minuta, a zatim dodajte trakice šunke i luk te kuhajte još par minuta.
Ocijedite prokuhani grah, te postepeno dodajte u smjesu od povrća, šunke i slanine.
Zatim dodajte vode u kojoj se prethodno kuhao fažol; ostatak te zadržite jer će vam kasnije trebati.
Sada u tavu ulijte šalšu (passata de pomodoro), začinite solju, paprom i kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte tjesteninu.
Prije dodavanja tjestenine, u posebnu posudu izvadite dvije do tri kacijole te to umutite u blenderu ili štapnim mikserom.
Dodajte paštu u lonac, prekrijte vodom koja vam je preostala od kuhanja fažol i kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje.
Kad je tjestenina skuhana al dente, dodajte smjesu koju se prethodno umutili štapnim mikserom ili blenderom, i dodajte u to ružmarin, te promiješajte.
Ugasite vatru, pokrijte poklopcem i pustite da odstoji još nekoliko minuta.
Po želji dodajte mljevenog crnog papra ili drugih začina poput pepperoncina ili malo maslinovog ulja.
Dobar tek!
Izvor: GialloZafferano.it