Purica s mlincima (Arhiva)
Blagdanski obroci uvijek su odličan povod da posegnemo za recepturama koje rijetko pripravljamo - ne trebaju to biti komplicirani recepti, no dovoljno je da se malo potrudite i skuhate nešto što vam nije na svakodnevnom meniju, pa da oduševite obitelj ili društvo.
Purica s mlincima jest jednostavno i tradicionalno jelo, a sigurni smo da ćete uz ovaj recept svojim kulinarskim umijećem oduševiti sve za blagdanskim stolom.
Sastojci za 6 osoba:
Priprema:
Puricu dobro operite, posušite, posolite s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku od pećnice, a ispod stavile pleh za pečenje da mast prilikom pečenja kaplje u pleh.
U maloj tavici ili lončiću ugrijte 4 velike žlice masti, pa kad se jako zagrije prelijte mast po purici - time će se sačuvati sočnost purice prilikom pečenja.
Kuharskom špagom vežite purici noge, da bi purica zadržala lijepi oblik.
Kapulu očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte sa 0,5 l tople vode.
Puricu od cca 3 kg pecite 2 sata uz stalno podlijevanje s masnoćom. Važno je da puricu pečete na 240 °C prvih 15 minuta, a potom smanjite temperaturu pećnice na 200 °C.
Nakon 2 sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.
Za mlince, napunite lonac s litrom neposoljene vode. Mlince nakidajte na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, a zatim ih procijedite.
U tavici zagrijte mast od pečenja i ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci "upiju" masnoću uklonite ih s vatre. Najukusniji su mlinci oni koji se malo "zapeku", a da se pritom ne zalijepe.
Dobar tek!