(Foto Pexels)
Proljeće je pred vratima pa zašto se ne počastiti slasnim zalogajem home made torte. Uvijek se možemo pozvati na to da ćemo sada biti aktivniji, više ćemo trčati i voziti bicikl pa je poslastica sada sasvim opravdana, piše Novi list.
Sastojci:
Malo ulja za podmazivanje
4 velika jaja
1 1/3 šalice plus 2 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica ekstrakta badema
1 žlica plus 1/3 šalice svježeg limunovog soka
3/4 šalice maslinovog ulja
1 3/4 šalice brašna
1 1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica košer soli
2 žlice sitno naribane korice limuna
1 šalica smrznutih malina
1/4 šalice sirovih pistacija, nasjeckanih, plus još za ukras
po želji: jestivo cvijeće za ukras
Upute:
Zagrijte pećnicu na 280 °. Premažite 2 kalupa za torte uljem obložite pergamentni papir, a zatim prskajte sprej za kuhanje.
U zdjelu stajaće miješalice umutite jaja i 1 šalicu šećera na srednjoj brzini dok ne postanu lagani i pahuljasti, 3 – 5 minuta. Dodajte vaniliju, ekstrakt badema i 1 žlicu limunovog soka, a zatim u mikseru dodajte ulje, miješajući samo dok se ne sjedini. Umutite brašno, prašak za pecivo i sol u maloj posudi, a zatim limunovu koricu i suhe sastojke preklopite u mokre sastojke.
Tijesto ravnomjerno podijelite između pripremljenih tava. Rasporedite maline po kolaču, zatim pistacije i sve pospite 2 žlice šećera. Tortu pecite dok bočne stranice ne počnu izvirivati ??iz posude i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 45 minuta.
Dok su kolači u pećnici, u srednjoj tavi kuhajte preostalu 1/3 šalice šećera i preostalu 1/3 šalice limunovog soka, miješajući da se šećer otopi. Neka se limunov sirup ohladi.
Biskvite iz kalupa, prebacite na rešetku i odmah premažite limunovim sirupom. Ostavite da se kolači potpuno ohlade, a zatim nožem pređite po rubovima i preokrenite na pladanj za posluživanje. Po želji ukrasite nasjeckanim pistacijama i jestivim cvjetovima.