Ilustracija (Pexels)
Za maneštrama najčešće posežemo u hladnijim danima kada želimo nešto kremasto, ukusno i toplo da nas zagrije nakon napornog dana. Maneštra od slanutka primjer je takvog obroka, a recept je prilično jednostavan.
Najviše vremena će vam otići na 12 sati namakanja pa se pripremite na vrijeme, ali za pripremu recepta trebat će vam svega 20 minuta dok će na kuhanje “otići” još 50.
Dan ranije stavite namakati slanutak. Budući da je riječ o mahunarki koja upija puno vode, pobrinite se da je ima dovoljno.
Idući dan nasjeckati celer, mrkvu i kapulu na kockice te sve zajedno pirjati na maslinovom ulju.
Dodati sjeckani češnjak, lovor i ružmarin. Nakon par minuta dodati ocijeđeni slanutak, dobro posoliti, zaliti povrtnim temeljcem i kuhati oko 50 minuta.
Nakon isteka vremena, izvaditi lovor i grančicu ružmarina te odvojiti dio maneštre koji ćete izraditi štapnim mikserom. Vratiti u maneštru i promiješati.
Poslužiti s tostiranim kruhom narezanim na kocke.