Ilustracija (foto Pixabay)
Sastojci:
150 g pirovog brašna
75 g maslaca sobne temperature
75 g šećera
1 jaje
1 prstohvat soli
½ žličice praška za pecivo
500 g jabuka (naribane)
1 žlica šećera
½ žličice cimeta
Priprema:
U duboku posudu stavite brašno i maslac narezan na manje komadiće. Dobro šakama i prstima izmrvite da dobijete grudičasto tijesto, a zatim dodajte šećer i jaje i umijesite tijesto tako da dobijemo kuglu. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji barem pola sata u hladnjaku.
Jabuke naribajte, pospite šećerom i cimetom. Ostavite da odstoje 15 minuta. Nakon 15 minuta iscijedite višak soka.
Tijesto izvadite ih hladnjaka i razrežite na dva jedna dijela. Na pobrašnjenoj površini razvaljati jednu polovicu tijesta (veličina neka odgovara obliku kalupa u kojem će te peći, otprilike 20x20).
Tijesto lagano prstima utapkajte u kalup (dno kalupa obavezno premažite s malo maslaca kako se tijesto ne bi zalijepilo). Preko prvog sloja tijesta poredajte nadjev od jabuka i ostatak tijesta naribajte po jabukama.
Pecite 40 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što se ispeče i malo ohladi, pitu možete posuti šećerom u prahu.
Izvor: Index recepti