(Snimila Tea Tidić)
Chow mein su kineski prženi rezanci s povrćem, a ponekad i mesom ili tofuom. Ovo jelo je jednostavno za pripremiti i često se nalazi na jelovnicima brojnih kineskih restorana u inozemstvu.
Riječi chow mein znače "prženi rezanci", što znači "prženo miješanje" (ili "dinstano"), a mein što znači "rezanci".
Ovo jelo je izuzetno jednostavno za pripremu i vrlo je zdravo jer spaja razno povrće koje se kratko termički obrađuje i zadržava popriličnu količinu vitamina.
Vrlo važan savjet: svo povrće i meso nasjeckajte prije no što počnete kuhati - jer kad krenete ubacivati u vrući wok, nećete imati vremena posebno rezati povrće.
Sastojci:
Marinada:
Umak
Priprema:
Rezance od jaja namočite u vrućoj vodi. Pustite ih 3 do 5 minuta dok ne omekšaju, odvoje se, ali i da i dalje ostanu al dente.
Nakon što se rezanci odvoje, ocijedite vodu, i raširite rezance na čistu kuhinjsku krpu da se osuše.
Pileća prsa narežite na trakice i pomiješajte s marinadom, pa stavite u frižider pola sata.
Narežite crvenu papriku, mrkvu, kupus i poriluk na tanke trakice dužine cca 4 centimetra, a češnjak usitnite.
Pomiješajte sve sastojke za umak u maloj posudi.
U woku zagrijte 1 žlicu biljnog ulja na jakoj vatri.
Kad se wok jako zagrije, ubacite mariniranu piletinu, a povrće ubacujete po redoslijedu koliko se mora dinstati - znači prvo mrkvu i poriluk, a na kraju kupus. Pržite par minuta uz stalno miješanje.
Nakon toga dodajte rezance i popržite minuta, pa dodajte umak, sve dobro promiješajte i popržite još par minuta.
Izvadite na tanjure, a možete dekorirati s malo rukole ili nekog drugog svježeg povrća po izboru.
Dobar tek!