hrana se ne baca

Iskusni pekar otkriva kako spremiti kruh da potraje i do tjedan dana

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Jeste li ikada razmišljali o najboljem mjestu za čuvanje i odlaganje kruha? Kruh je jedna od najčešćih namirnica u većini domova, ali mnogima postane pljesnjiv nedugo nakon kupnje. Ali, ne brinite, jer jedan stručnjak za hranu sugerira da bi kvarenje moglo biti uzrokovano načinom na koji čuvate svoj kruh, a uz pravu tehniku, mogli biste mu produžiti život za cijeli tjedan.

Maurizio Leo, iskusni pekar, primijetio je da mnogi ljudi koriste hladnjak za pohranjivanje kruha, slično kao što to čine za druge kvarljive namirnice da bi produžili svježinu. No, upozorava da je hladnjak zapravo neprijatelj dugovječnosti kruha.

"Ovo je vrlo važno, nemojte čuvati kruh u hladnjaku. Moglo bi se činiti kontraintuitivnim budući da se na hladnjak gleda kao na mjesto za čuvanje hrane, ali stavljanje kruha u hladnjak uzrokovat će kvarenje brže nego da ga držite na sobnoj temperaturi", kaže Leo za Mirror.

Leo se kune u svoj "omiljeni način" održavanja svježine kruha, a to je zamatanje kruha o omot, po mogućnosti od pčelinjeg voska. Metoda je hit među pekarima jer kruh održava na idealnoj razini mekoće.

"Jednostavno stavite svoj kruh u omot i čvrsto ga pokrijte. Omot obložen pčelinjim voskom će se deformirati i omotati oko svih kutova i pukotina vašeg kruha dok ga toplina vaših ruku oblikuje", kaže Leo.

Kako kruh stari, tako se počinje sušiti, što dovodi do ustajalosti. Pohranjivanje u hermetički zatvorenu posudu može spriječiti ustajalost, ali može potaknuti rast plijesni zbog bakterija.

Unesite u svoje kuhinje i smočnice omot od pčelinjeg voska jer je to sjajan način da pokrijete kruh i pustite ga da diše, čime se izbjegava nakupljanje vlage i zadržavanje plijesni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter