KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Pad Thai - jednostavno tipično tajlandsko jelo koje donosi savršen balans između slanih nota, slatkog, gorkog, kiselog i ljutog

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Pad thai za Tajland kao što su proljetne rolice za Kinu, a pileći curry za Indiju: sve su to jela s egzotičnim okusom koji se obično poistovjećuju s određenom zemljom i iznimno popularna čak i izvan nacionalnih granica, često s varijantama koje su daleko od originalnog recepta.

Pad Thai je tipična tajlandska ulična hrana koja se temelji na rižinim rezancima pirjanim u woku s dodatkom škampa, mesa ili tofua, kao i povrća, kikirikija, začina i ukusnih začina kao što su sok od tamarinda ili riblji umak. Ako ga nikada niste kušali, nudimo vam vrlo jednostavnu verziju za napraviti kod kuće koja će vam dati jedinstveni okus ovog jela snažnog karaktera, kojeg cijene i zapadnjačka nepca, a donosi savršen balans između slanih nota, slatkog, gorkog, kiselog i ljutog.

Sastojci:

  • 300 g rižinih (staklenih) rezanaca
  • 200 g očišćenih škampa (ili kozica)
  • 150 g sojinih klica
  • 80 g kikirikija
  • 60 g ulja
  • 50 g vode
  • 40 g riblje paste
  • 40 g soka od tamarinda
  • 20 g soja umaka
  • 3 češnja češnjaka
  • mladi luk
  • Korijander po ukusu
  • Vlasac po ukusu
  • 1 limeta

Priprema:

Prelijte rižine rezance toplom vodom i ostavite ih da se namaču. Korijander operite i osušite, a zatim sitno nasjeckajte, pa nasjeckajte začinsko bilje i mladi luk.

U wok ulijte malo ulja i dobro ga zagrijte, pa dodajte kikiriki i tostirajte ih nekoliko minuta, često miješajući da ne zagore. Zatim ih prebacite u posudu i ostavite sa strane.

Iz woka izvadite već iskorišteno ulje i ulijte novo, pa dodajte nasjeckani češnjak i popržite par minuta na srednjoj vatri. Ocijedite rezance i dodajte ih u wok.

Dodajte sok od tamarinda i riblju pastu, dobro promiješajte, zatim dodajte polovicu soja umaka i ponovno promiješajte.

U ovom trenutku ulijte vodu i pojačajte vatru, a zatim dodajte nasjeckani korijander i vlasac, nastavljajući miješati.

Dodajte i sojine klice koje ste prethodno isprali i pomiješajte da se pomiješaju s ostatkom pripravka, sve na jakoj vatri. Sada premjestite rižine rezance na jednu stranu woka kako biste stvorili slobodan prostor i dodajte škampe (ili kozice) te ih prelijte preostalim soja umakom i kratko ih blanširajte lagano miješajući.

Nakon blanširanja škampe (kozice) promiješajte da se pomiješaju s ostatkom pripravka, dodajte pečeni kikiriki i pirjajte kratko pa ugasite vatru.

Poslužite pad thai na tanjure, te ih možete ukrasiti s nekoliko kriški limete.

Dobar tek!

Savjet:

Pad thai se može čuvati u hladnjaku do 2 dana, u hermetički zatvorenoj posudi.

Za vegetarijansku verziju pad thaia, škampe zamijenite tofuom ili dodajte malo jaja u wok. Za varijantu s mesom koristite piletinu narezanu na kockice. Možete dodati i povrće poput mladog luka, mahuna, paprike... bitno je da ostane hrskavo! Što se tiče čilija, dodajte ga svježeg po želji i ne zaboravite iscijediti malo soka od limete na tanjur kako biste uživali u pad thaiju na najbolji mogući način.

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter