FOTO/Pexels
Često ćete u receptima primijetiti da krastavac treba ručno usitniti ili nasjeckati na kockice, ali dobro je samo usitniti u procesoru hrane (izvrstan prečac, ali također daje i bolju ne žilavu ??teksturu). Zatim prečac broj dva, ovdje samo istisnete višak tekućine u papirnate ručnike ili jednostavno upotrijebite gusti grčki jogurt i potpuno preskočite korak, piše Novi list
Sastojci:
Grčki jogurt: Što masniji, to je bogatiji okus.
Krastavac: Nije nužno oguliti koru, ali imajte na umu da će kora dati i gorčinu i boju pamovisi kakve okuse preferirate.
Svježi kopar: Daje umaku posebnu začinjenost.
Češnjak: Dovoljan je jedan češanj.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje: ne treba ga miješati sa standardnim rafiniranim maslinovim uljem, ekstra djevičansko maslinovo ulje je najsirovije i neprerađeno te je smjelijeg okusa.
Limun: Stvarno umak čini ukusnijim, nemojte ga preskočiti.
Sol: Možete koristiti morsku sol, kuhinjsku sol ili košer sol.
Priprema: Ogulite krastavac i narežite na polovice dužinom i žlicom odstranite sjemenke. Krastavac nasjeckajte na komade, a zatim dodajte u procesor hrane. Pulsirajte dok krastavac ne bude gotovo sitno nasjeckan. Uklonite oštricu iz aparata za kuhanje, a zatim pritisnite krastavac uz bokove posude procesora kako biste uklonili dio viška tekućine, rezerve tekućine. Ako koristite grčki jogurt koji nije jako gust, mljeveni krastavac rasporedite na nekoliko slojeva papirnatih ručnika. Zamotajte i istisnite višak tekućine.
Dodajte jogurt, krastavac, kopar, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok u srednju posudu za miješanje. Začinite solju i paprom po ukusu. Smjesu miješajte dok se dobro ne sjedini. Ako utvrdite da je malo gust za vaš ukus, možete uliti malo soka od krastavca iz procesora za hranu.