KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Lagani ljetni ručak - kremasta juha od tikvica

| Autor: Glas Istre

Tikvice su tako jednostavne, a tako svestrane; niskokalorične su, a prepune raznih nutrijenata. Mlade tikvice idealne su i za konzumaciju u sirovom obliku, kao i za ovu divnu gustu juhu.

U receptu koji preporuča zadovoljna.hr, u juhu ide i poriluk, i pastrnjak, i puno finih začina.

SASTOJCI:

4 mlade tikvice

1 poriluk

1 pastrnjak

2 režnja češnjaka

nekoliko grančica timijana

prstohvat čili pahuljica

pola žličice mljevenog kumina

750 ml temeljca ili vode

150 ml mlijeka

sol, papar

maslinovo ulje

PRIPREMA:

Operite tikvice i narežite ih na kolutiće (bez guljenja) ili na kockice podjednake veličine. Očistite poriluk, operite ga pa ga narežite na kolutiće. Pastrnjak ogulite i narežite na sitne kockice.

U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nožem drobljeni češnjak, čili pahuljice i timijan pa odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte jedno 7-8 minuta, dodajte kumin i pastrnjak, kratko propirjajte.

Dodajte tikvice pa zalijte temeljcem ili vodom, posolite i popaprite te nastavite kuhati na srednje jakoj vatri oko 30 minuta pa štapnim mikserom pretvorite u gustu juhu.

Na kraju dodajte mlijeko, pustite da juha kratko prokuha pa po potrebi dodatno začinite solju i paprom.

Poslužite u dubokim tanjurima, uz kockice preprženog kruha i pokapano maslinovim uljem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter