KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Kulinarski evergreen - donosimo vam recepturu za savršeni umak bolonjez

| Autor: Tea TIDIĆ
(Pixabay.com)

(Pixabay.com)


Na talijanskom ga nazivaju Ragu' Bolognese, a kako mu samo ime govori porijeklom je iz talijanske pokrajine Emilia Romagna, odnosno okolice Bologne.

Planetarno popularan, ovaj tipični umak iz bolonjske kuhinje, tradicionalno se servira s tagliatelama, no u konačnici - izbor pašte ovisi o vašem ukusu.

Primjerice, ovaj umak se može koristiti i za lazanje, ili se pak, kao u tipičnoj pučkoj siromaškoj kuhinji davnih dana - može servirati s palentom.

Uz ovaj umak veže se i jedna zanimljivost - u listopadu 1982. godine, delegacija bolonjske Talijanske kulinarske akademije deponirala je originalni recept u Gospodarskoj komori u Bolonji, s ciljem da se zaštiti originalan recept kao i tradicija bolonjske kuhinje.

Ovo nije originalan recept za umak bolonjez, već jedna od brojnih slasnih inačica, koji svakako preporučamo da probate.

ZA ČETIRI OSOBE

Sastojci:

300 g miješanog mljevenog mesa

1 velika limenka pelata

1 jušna žlica koncentrata rajčice

2 velike glavice luka

5-6 češnja češnjaka

1 dcl vina

maslinovo ulje (po želji)

kocka maslaca

sol

kajenski papar

vegeta

timijan (ili neki drugi začin po želji, poput bosiljka i slično)

žličica šećera

Priprema:

U lonac ili duboku tavu ulijte maslinovog ulja dovoljno da pokrije dno, te dodajte kocku maslaca veličine oraha. Kad se maslac otopi, ubacite sitno nasjeckani luk.

Nakon nekoliko minuta ubacite sitno narezani češnjak te dinstajte dok luk ne poprimi zlatno žutu boju.

Zatim ubacite mljeveno meso te ga malo prodinstajte, te kad meso promijeni boju, zalijte ga s 1 dcl vina. Kad vino ishlapi, dodajte sol, kajenski papar, žličicu vegete i timijan (ili bosiljak) te promiješajte.

Kad se meso počne krčkati, stavite veliku jušnu žlicu koncentrata rajčice, te promiješajte.

Kad se smjesa prožme, ubacite pelate koje ste prethodno nasjeckali ili izmiksali. Da bi se poništila kiselost rajčice, dodajte jednu do dvije žličice šećera.

Svakako za vrijeme kuhanja isprobajte, da vidite treba li za vaš ukus dodati još kajenskog papra ili nekih drugih začina.

Na kraju možete dodati još malo maslinovog ulja ukoliko umak izgleda suh.

Kuhajte na slaboj vatri uz povremeno miješanje oko sat vremena.

Pred kraj malo pojačajte vatru da umak dobije na gustoći.

Umak bolonjez servirajte uz paštu po vašem izboru.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter