Foto Pexeles
Sastojci:
2 šalice univerzalnog brašna
1/2 šalice šećera
2 žličice praška za pecivo
1 veliko jaje lagano tučeno
1/2 šalice mlijeka
1/4 šalice maslaca ili margarina omekšanog (NE Otopljenog)
1 žličica ribane limunove kore
2 šalice svježih ili smrznutih borovnica
Za preljev:
1/3 šalice šećera
1/4 šalice univerzalnog brašna
1/4 šalice oraha sitno nasjeckanih
1/2 žličice mljevenog cimeta
3 žlice hladnog maslaca ili margarina
Dodatno:
1/2 šalice šećera u prahu
2 žlice mlijeka
Upute:
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i podmažite tepsiju.
U velikoj zdjeli umutite brašno, šećer i prašak za pecivo. Izrežite maslac na male komadiće. Dodajte jaje, mlijeko, maslac i koricu limuna; miješajte samo dok se suhi sastojci ne navlaže. Možda ćete trebati završiti s miješanjem rukama kako biste uklopili svo brašno. Tijesto će biti vrlo gusto.
Ubacite borovnice. Budući da je tijesto toliko gusto, to može potrajati nekoliko minuta. Rasporedite po tepsiji.
Za preljev kombinirajte šećer, brašno, orahe i cimet. Dodajte maslac i obradite, ili izrežite ako to radite ručno, dok smjesa ne postane mrvičasta. Možete to raditi prstima kako biste dodirom mogli prepoznati kada je spremno. Pospite tijesto. Pecite na 250 stupnjeva 40-45 minuta. Kombinirajte šećer u prahu i mlijeko. Zalije se po vrhu kolača i ostavi da odstoji dok se šećer ne stvrdne, piše Novi list