gastro specijal

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: My way Wokenstein

| Autor: The Outlaw Chef


Sjedim udobno zavaljen u stolici za ljuljanje u svojoj konobi, slušam punk band Sex Pistols, lagano se ljuljam i gledam u bijele Koi šarane kako ležerno lebde poput mekanih bijelih oblaka u vodi mojeg akvarija.... Na stolu odmah tu ispred mene stoji košarica Shiitake gljiva...

Pogled mi se fokusira lagano na njih dok još uvijek u pozadini, lagano zablurani bijeli Koi šarani plešu svoj blues na punk muziku... Dakle, kombiniram: Od Shiitake gljiva ako dodam recimo korabicu na trakice, malo kumkvata koji mi raste u dvorištu, naberem malo peršina i kopra, dodam temperamenta radi jednu chilly papriku ...

Mogu, baš kao što je od raznih djelova dr. Frankenstein stvorio "onog zabavnog lika", stvoriti "ono neko zabavno jelo"... To je to ... Ideja je pala.... Ustajem iz svojeg naslonjača na ljuljanje, vadim futrolu s noževima, stavljam dasku za rezanje i tavu na stol... A ostalo ću nadopuniti uz put kuhajući i slušajući Sex Pistolse...

My way WokensteinMy way Wokenstein

Sastojci za jednu osobu

  • 12 dkg pilećih prsa
  • 15 dkg Shiitake gljiva
  • 15dkg cherry pomidora
  • 5dkg svježih listova kopra
  • jedna manja korabica
  • jedan luk ljutika
  • jedna ljuta svijetla zelena chilli paprika
  • jedna svježa crvena slatka paprika
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • jedna feta kruha (vama omiljenog)
  • 1/3 čajne žličice friško zdrobljenog crnog papra
  • 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli
  • 7 dkg kumkvata (4 do 5 komada)

Opis

Izrežite luk ljutiku na kolutiće. Izrežite zelenu ljutu chilly papriku na kolutiće. Izrežite kumkvat na kolutiće. Izrežite cherry pomidor na četvrtine. Izrežite pileća prsa na trakice. Izrežite korabicu na trakice. U mužaru zdrobite crni papar u zrnu.

U tavi na vrelom maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri, uz konstantno miješanje najprije nekih cca 5 do 7 minuta pržite pileća prsa izrezana na trakice. Nakon toga u tavu ubacite ostatak gore navedenog nasjeckanog povrća i voća (korabicu, chilli papriku, svježu sirovu crvenu slatku papriku, cherry pomidor, kumkvat, cijele Shiitake gljive....), dodajte sol i papar.

Pržite tako još nekih 10 do max. 15 minuta, pa pet minuta prije kraja prženja ubacite kopar i peršin. Nakon tih pet minuta maknite tavu od izvora topline.

U tosteru istostirajte jednu fetu kruha i narežite ju na šire trakice.

Slaganje tanjura

U sredinu velikog ravnog tanjura u krug stavite sadržaj tave. Oko povrća i gljiva uz rub svugdje na okolo poslažite trakice od tosta... Površinu ovog jela možete lagano poprskati s malo acetta balsamica i malo maslinovog ulja.

Ja sam svoje jelo ukrasio cvjetovima breskve, a vi ga možete ukrasiti bilo kakvim vama omiljenim jestivim cvijećem ili nekim svježim začinskim biljem... Dobar vam tek dragi čitatelji, kušajući ovo jelo dozvolite da vam proljetna harmonija okusa obuzme duh...

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter