KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Kako napraviti savršene domaće njoke

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Kupovni njoki su fini, ali ni blizu usporedivi s domaćim njokima - sastojci za ovo tradicionalno jelo su vrlo jeftini, a za pripremu je ipak potrebno znati nekoliko sitnih trikova.

Ovdje vam donosimo recepturu i savjete kako da pripremite savršene domaće njoke, koje možete odmah konzumirati ili pak zamrznuti.

Sastojci:

  • 6 krumpira
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žumanjak
  • sol

Priprema:

Krumpir skuhajte u kori, ako su veći krumpiri, kuhajte ga oko 45 minuta.

Kad se skuha, ogulite ga i usitnite s gnječilicom za krumpir (ili ga naribajte na ribež - nikako ga nemojte gnječiti).

Dodajte žumanjak, sol i brašno.

Zamijesite tijesto koje se neće lijepiti za prste, a po potrebi dodajte još brašna.

Oblikovano tijesto podijelite u manje kuglice, i svaku razvaljajte u dugi valjak, te nožem izrežite tijesto na njoke željene veličine.

Njoke slažite na pobrašnjenu površinu.

Tako pripremljene njoke možete zamrznuti ili ih odmah kuhati.

Kuhajte ih u dobro posoljenoj vodi, a kad isplivaju na površinu, njoki su gotovi.

Servirajte ih tople s umakom po želji.

Dobar tek!

Savjeti:

  • Krumpir uvijek kuhajte u kori - a kad se kora raspuca, krumpir je kuhan.
  • Dobra investicija ako ćete češće raditi domaće njoke jest nemate gnječilica za krumpir (štrukapatate), a ako je nemate, možete kuhane krumpire usitniti s ribežom.
  • Na njokima možete napraviti "proreze" viljuškom, tako da bolje zadržavaju umak.
  • Ako zamrzavate njoke, rasprostrite ih na pobrašnjenu posudu koja stane u zamrzivač i pokrijte ih, a važno je da se ne dodiruju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter