(Pixabay)
Hummus je izrazito popularno jelo na Bliskom istoku, no danas je zastupljen u cijelom svijetu. To je namaz od slanutka i sezama uz dodatak začina, blagog okusa i vrlo visokih nutritivnih vrijednosti.
Pogodan je i za djecu i sportaše, a mogu ga konzumirati i vegetarijanci te vegani jer nema sastojke životinjskog podrijetla.
Također, ne sadrži ni kolesterol ni gluten, tako da se definitivno preporuča onima koji žele smršavjeti.
Sastojci za četiri osobe:
Priprema:
Ako koristite svježi slanutak, noć prije ostavite da se namače u posudi s hladnom vodom oko 12 sati, pa ga kuhajte oko sat i pol na srednje jakoj vatri.
Ako koristite slanutak iz limenke, prije upotrebe dobro ga isperite pod mlazom vode.
U dublju posudu ubacite sve sastojke (češnjak i pršemulu prije nasjeckajte na sitno) pa izmiksajte štapnim mikserom. Ako je namaz (pašteta) presuh, dodajte još maslinovog ulja. Kad sve izmiksate, probajte pa dodajte začina ako treba.
Može se konzumirati s kruhom kao namaz, kao preljev za salatu, ili pak uz razno svježe povrće poput mrkve (izrezane na štapiće).
Ovako pripremljeni hummus spremite u frižider u poklopljenoj posudi, a može se konzumirati do pet dana.
Dobar tek!