KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Hummus - zdrav i ukusan namaz od slanutka, jednostavan za pripremu, bez kolesterola i glutena

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Hummus je izrazito popularno jelo na Bliskom istoku, no danas je zastupljen u cijelom svijetu. To je namaz od slanutka i sezama uz dodatak začina, blagog okusa i vrlo visokih nutritivnih vrijednosti.

Pogodan je i za djecu i sportaše, a mogu ga konzumirati i vegetarijanci te vegani jer nema sastojke životinjskog podrijetla.

Također, ne sadrži ni kolesterol ni gluten, tako da se definitivno preporuča onima koji žele smršavjeti.

Sastojci za četiri osobe:

  • 400 g slanutka (1 limenka)
  • 3-4 žlice tahinija (paste od sezama - može se kupiti u trgovinama zdrave prehrane)
  • 7 žlica maslinovog ulja
  • šaka sjeckane pršemule
  • 4 režnja češnjaka
  • sok jednog limuna
  • papar
  • sol
  • kajenski mljeveni papar
  • kumin

Priprema:

Ako koristite svježi slanutak, noć prije ostavite da se namače u posudi s hladnom vodom oko 12 sati, pa ga kuhajte oko sat i pol na srednje jakoj vatri.

Ako koristite slanutak iz limenke, prije upotrebe dobro ga isperite pod mlazom vode.

U dublju posudu ubacite sve sastojke (češnjak i pršemulu prije nasjeckajte na sitno) pa izmiksajte štapnim mikserom. Ako je namaz (pašteta) presuh, dodajte još maslinovog ulja. Kad sve izmiksate, probajte pa dodajte začina ako treba.

Može se konzumirati s kruhom kao namaz, kao preljev za salatu, ili pak uz razno svježe povrće poput mrkve (izrezane na štapiće).

Ovako pripremljeni hummus spremite u frižider u poklopljenoj posudi, a može se konzumirati do pet dana.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter