(Pixabay)
"Gratin" dolazi iz francuske kuhinje, a znači određeni sastojak preliti mješavinom jaja, vrhnja, sira i maslaca i zapeći u pećnici - tako da se na ovaj način može prirediti što god poželite - povrće, krumpir, meso ili riba.
Priprema je izuzetno jednostavna i jednostavna, a sastojke možete prilagoditi onome što imate kod kuće, ili vam se više sviđa (može primjerice tikvice, masline, paprike, rajčice...) ili što je pristupačno vašem budžetu. Danas donosimo recept za gratin s povrćem.
Sastojci:
Priprema:
Cvjetaču i brokulu očistite i odvojite na male cvjetove. Stavite kuhati u kipuću i posoljenu vodu najviše 10 minuta.
U dubljoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje i jaje i začinite smjesu.
Plitku posudu premažite maslacem i dno posude posipajte krušnim mrvicama koje će upiti višak tekućine.
U posudu posložite kuhano povrće, prelijte ga smjesom i posipajte parmezanom.
Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva, sve dok se na vrhu ne stvori zlatna korica.
Poslužite ako prilog ili lagano glavno jelo.
Dobar tek!