Ilustracija
Sastojci:
240 g glatkog brašna
1½ žličice praška za pecivo
¾ žličice sode bikarbone
2 žličice senfa
½ žličice soli
1 prstohvat kajenskog papra
180 ml mlijeka
1 žlica mlijeka
80 ml suncokretovog ulja
2 žlice meda
3 jaja
170 g delikatesne šunke, sitno nasjeckane
85 g gauda ili ementaler sira, naribanog
55 g gauda ili ementaler sira, narezanog na kockice
2 mlada luka, nasjeckana
70 g maslina, sitno nasjeckanih
70 g kiselih krastavaca, sitno nasjeckanih
Priprema:
Zagrijte pećnicu 175°C i lagano namastite kalup za kruh te ga stavite sa strane. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i kajenski papar dok se ne sjedine.
U velikoj zdjeli umutite 180 ml mlijeka, polovicu meda, polovicu senfa, ulje i jaja dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte suhe sastojke u veliku zdjelu s mlijekom i jajima dok se sve skupa dobro ne sjedini. Zatim ubacite šunku, ribani sir (ostavite malo za posipanje po vrhu), sir narezan na kockice, mladi luk, masline i krastavce.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh i po vrhu pospite preostalim sirom. Pecite dok se dobro ne digne, ne poprimi zlatnosmeđu boju i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 40 do 45 minuta.
Kruh pustite da se 10 minuta ohladi u kalupu. U međuvremenu, u maloj zdjeli prikladnoj za mikrovalnu pećnicu, pomiješajte preostalu žlicu meda i mlijeka i preostalu žličicu senfa dok smjesa ne postane glatka. Zagrijte u mikrovalnoj pećnici dok ne postane vruće i ne pojave se mjehurići, 20 do 30 sekundi. Izvadite štrucu na rešetku i obilno premažite toplom glazurom. Kruh potpuno ohladite.
Izvor: Index recepti