KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Alfredo umak - najpopularniji umak za tjesteninu na svijetu koji je gotov u svega 15 minuta

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Za samo 15-ak minuta možete pripremiti jako ukusan umak za tjesteninu - riječ je o Alfredo umaku, koji uživa status jednog od najpopularnijih umaka na svijetu.

Naziv umaku je početkom 20. stoljeća dao Alfredo di Lelio, vlasnik restorana u Rimu koji je i popularizirao ovakvu vrstu "fettuccina", te je umak pripremao pred gostima u restoranu.

Ako želite, možete umak pripremiti i dan ranije, pa ga pomiješati sa svježe kuhanom paštom po vlastitom izboru.

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 žumanjak
  • 3 velike žlice maslaca
  • 250 g vrhnja za kuhanje
  • muškatni oraščić
  • 3 češnja češnjaka
  • 250 g ribanog parmezana
  • par grančica pršemule
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • 500g tjestenine po želji
  • fileti pilećih prsa ili pilećeg zabatka (može i bez)

Priprema:

Začinite s obje strane piletinu narezanu na filete, te popržite na sa svake strane u dubljoj tavi na maslinovom ulju dok ne dobije zlatnu boju.

Dodajte maslac i rastopite ga na niskoj temperaturi, pa dodajte vrhnje, posolite i dodajte pola žličice ribanog muškatnog oraščića i pustite da se kuha 5 minuta.

Dodajte nasjeckani češnjak i ribani parmezan te miješajte dok se sve ne sjedini. Pred kraj dodajte žumanjak i sitno sjeckanu pršemulu.

Umak možete pripremiti i bez piletine, a isto tako odlično funkcionira ako ubacite škampe ili gljive.

Servirajte uz tjesteninu po vašem izboru.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter