KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Jambalaya: Egzotično jelo koje ćete rado pripremati za posebne ručkove

| Autor: Glas Istre
Unsplash

Unsplash


Jambalaya je poznato jelo sa španjolskim, francuskim i afričkim utjecajem (nadahnuće dolazi od jela poput paelle, jollofa i jambalai).

To je jednodnevna domaća večera s bogatom poviješću. Najčešće se sastoji od andouille kobasica, piletine ili svinjetine i morskih plodova poput škampa ili rakova.

Zatim je također uključena sofrito mješavina povrća (paprika, luk i celer) i bijele riže.  Jambalaya se može pripremiti za manje od sat vremena i predstavlja bogatu i ukusnu gozbu.

Sastojci

Maslinovo ulje – Biljno ulje i ovdje izvrsno djeluje.

Kobasica – Većina vrsta dimljene kobasice ovdje će dobro funkcionirati.

Luk, paprika, celer i češnjak – ovo svježe povrće gradi ključni prvi sloj okusa jela, nemojte ih preskočiti.

Rajčica – ovo dodaje vrlo lagano okus i daje onu klasičnu podlogu od rajčice. Konzervirana sitna rajčica narezana na kockice također može.

Pileća juha s niskim udjelom natrija – želite je učiniti još boljom? Koristite domaći pileći temeljac.

Paprika, majčina dušica, origano i kajenski papar – po želji možete dodati kumin i čili u prahu za više okusa.

Bijela riža – samo se pridržavajte standardne bijele riže dugog zrna za ovaj recept. Ako zamijenite drugu vrstu potrebne količine tekućine i vrijeme kuhanja može varirati.

Škampi – preporučujem upotrebu velikih ili vrlo velikih škampa u ovom receptu. I srednja će raditi, ali će se brže kuhati.

Kuhana piletina – Uštedjet će korak plus ako započnete s upotrebom pilećih prsa narezanih na kockice, svejedno može završiti prekuhano do trenutka kad riža bude gotova.

Mladi luk i svježi peršin – ovaj završni detalj dodaje puno svježeg okusa i lijepu boju boja. Ako ne želite kupiti oboje, možete koristiti jedno ili drugo.

Kako napraviti Jambalayu

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte kobasicu i kuhajte, povremeno je okrećite dok ne porumeni, oko 5 – 6 minuta. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnicima da se ocijedi, ulje ostavite u tavi.

Pirjajte povrće: dodajte luk, papriku i celer u lonac. Pirjajte 6 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte 1 minutu duže.

Dodajte tekućinu, začine, sirovu rižu i kuhanu kobasicu: Ulijte pileću juhu, pasiranu rajčicu, papriku timijan, origano, kajenski papar i začinite solju i paprom po ukusu. Umiješajte kuhanu kobasicu i rižu.

Prokuhajte, a zatim smjesu pirjajte: Smjesu lagano kuhajte na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru, poklopite i pirjajte dok riža gotovo potpuno omekša, oko 20 – 25 minuta. Po potrebi umiješajte malo juhe.

Dodajte škampe i bamiju: Pomiješajte škampe i bamiju, pokrijte i nastavite kuhati dok se škampi ne skuhaju, otprilike 4 – 5 minuta.

Završite s kuhanom piletinom i svježim zelenilom: Umiješajte piletinu, zeleni luk i peršin.

Izvor: Novi list

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter