Zvijezda Weekend Food Festivala

Marco Pierre White u Rovinju: "Toalet u restoranu zna dobiti više pažnje nego ono što je na tanjuru"

| Autor: Glas Istre
(Promo)

(Promo)


Najveća zvijezda ovogodišnjeg Weekend Food Festivala, Marco Pierre White oduševio je jednostavnošću i izravnim porukama publiku u Rovinju. Potpisivao je knjige, fotografirao se s fanovima i, u svom prepoznatljivom stilu, govorio otvoreno, bez zadrške, ali s dozom karizme zbog koje ga mnogi i dalje smatraju najutjecajnijim chefom svoje generacije.

"Kad sam bio mlad, ganjao sam san. Ali kad ga uhvatiš – to više nije san. Postane posao. I postane ti dosadno", objasnio je White zašto je napustio kuhinju dok je bio na vrhuncu, zašto je odbio igrati igru slave i marketinga te zašto mu status nikada nije značio ništa.

"Opcija je bila raditi ono što volim – svaki dan, od jutra do ponoći. Druga opcija – glumiti. Biti lice na meniju, a ne iza štednjaka. Treća opcija? Sloboda. Odabrao sam treću", rekao je White, osvrnuvši se na promjenu vremena u kojem su nekada chefovi tražili ravnotežu između talenta i opstanka, dok danas dominira vidljivost, a glamur postaje važniji od znanja.

"Instagram je danas moćniji od Michelina. Toalet u restoranu zna dobiti više pažnje nego ono što je na tanjuru", dodao je, ne štedeći ni moderne trendove u visokoj kuhinji.

"Porcije su postale male, a hrana hladna. Sve je unaprijed pripremljeno i složeno pincetama. Ja sam klasičar – vjeruj svojim prstima, oni su tu da se opeku", rekao je White i dodao kako u današnjoj gastronomiji nedostaje ono najvažnije – emocija.

U svom duhovitom, ironičnom i potpuno iskrenom stilu, Marco Pierre White publici je ostavio više od priče – ostavio je stav. I podsjetio da kuhanje nije natjecanje, već izbor.

"Ako imaš san – imaš i odgovornost da ga ostvariš. Ako ne, ostaješ sanjar", zaključio je.

Svoje snove tek ostvaraju Frane Delić, vlasnik Pinku fish & wine, i Mladen Livaja, osnivač Gudin.Pigerie, a o svom iskustvu u stvaranju autentičnih gastronomskih koncepata razgovarali su na panelu Copy/paste vs. Original. Delić se osvrnuo na izazove rada s ribom koja nije "glamurozna" – ribom "na kašetu".

 "Htjeli smo vratiti u fokus ono što se kuhalo ‘u teći’ – ribu koju su ljudi zaboravili jer nije brancin ili orada", rekao je i istaknuo koliko je teško raditi s manjim količinama, održavati stabilnost nabave i istovremeno promovirati lokalne namirnice koje ne ulaze u mainstream.

Obojica su se složila da originalnost ne znači nužno udaljavanje od tradicije, već poštovanje onoga što su generacije prije radile – uz vlastiti pečat.

Drugi dan festivala nastavlja se nizom showcookinga, masterclassova i panela – s temama koje uključuju tehnološka rješenja za ugostiteljski sektor, održivost malih proizvođača, upravljanje u turizmu i razvoj lokalnih gastro destinacija. Na panelu Od sela do hotela sudjelovali su Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Silvija Terlević, članica HPK Istarske županije, i Jeffrey James Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre koji je istaknuo važnost ovakvih festivala. 

"Weekend Food Festival organiziramo s idejom povezivanja – da ljudi iz svih dijelova Hrvatske dođu, razmijene iskustva, i zajedno stvaramo nešto veće. Umjesto da se ovakvi projekti doživljavaju kao prijetnja ili natjecanje, želimo ih gledati kao priliku za suradnju, rast i otvaranje novih poglavlja u našoj gastronomskoj priči. Jedino tako možemo rasti zajedno", rekao je Jeffrey James Vella. 

Na Weekend Food Festivalu predstavljen je festival Food on the Edge koji se već desetu godinu održava u Irskoj. Irski festival su predstavili su Matt Orlando i Jp McMahon – chefovi koji svojim radom pomiču granice održivosti i promišljanja hrane. 

"Želim zahvaliti Food on the Edge festivalu na partnerskom odnosu jer dijelimo istu misiju – povezivanje ljudi kroz hranu i ideje", poručio je Darko Ivančević, direktor Weekend Food Festivalala.

JP McMahon, osnivač irskog festivala, istaknuo je kako već deset godina Food on the Edge festival u Irskoj okuplja više od 50 chefova, poduzetnika i profesionalaca iz svijeta hrane koji dijele zajedničku viziju.

"To je prilika za povezivanje, za masterclassove, razgovore, dijeljenje znanja i iskustava. Bez obzira gdje se nalazimo u svijetu – suočavamo se s istim izazovima: otpadom, industrijskim pritiscima, klimatskim promjenama, rekao je i dodao kako bez lokalnog nema ni globalnog, što je i moto ovogodišnjeg Weekend Food Festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter