KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Pečena patka "na francuski"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Što ćete jesti za Božić ove godine? Pečena patka je naravno dobar izbor. Ovo tradicionalno jelo i dalje uživa veliku popularnost, prvenstveno zbog svoje duge povijesti kao tipičnog blagdanskog obroka koji simbolizira blagostanje, obilje i svečanost.
 
Ali koliko god patka bila dobra, možda ćete čeznuti i za malo raznolikosti.
 
Odabrali smo recept koji će vašu ovogodišnju pečenu patku učiniti neusporedivo sočnom i aromatičnom, a sigurni smo: ovako pečenu patku još niste pripremali. Način pripreme jamči nevjerojatno sočno i aromatično pačje meso kakvo vjerojatno još niste kušali.
 
Inspiracija je Francuska, to jest “Confit de Canard”, tradicionalno francusko jelo u kojem se pačje meso, najčešće bataci, polako kuha u vlastitoj masnoći. Izraz “confit” dolazi od francuske metode pripreme koja ističe neusporediv okus mesa.
 
Pačji bataci se utrljaju u mješavinu začina, koja se obično sastoji od soli, ružmarina, majčine dušice i češnjaka, i ostave da se namaču preko noći.
 
Potom se lagano peku u pačjoj masti na niskoj temperaturi dok meso ne omekša poput maslaca. Krumpir se tradicionalno poslužuje kao prilog, a pržen na višku pačje masnoće postaje nevjerojatno aromatičan i hrskav.
 

Sastojci

  • 4 pačja batka
  • 1 kg pačje masti
  • 3 žlice krupne morske soli
  • 4 češnja češnjaka, oguljena i lagano zgnječena
  • 4 grančice svježe majčine dušice
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica papra u zrnu

Priprema

Pačje batake obilno natrljajte morskom soli i stavite u plitku zdjelu.
Dodajte protisnute režnjeve češnjaka, majčinu dušicu, lovor i papar u zrnu. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite da se marinira u hladnjaku 12-24 sata.
Nakon vremena mariniranja, temeljito isperite sol i osušite batake.
Rastopite pačju mast u velikom loncu ili tavi za pečenje na laganoj vatri. Batake stavite u masnoću tako da budu potpuno prekriveni. Dodajte češnjak i začinsko bilje iz marinade.
Lagano pecite na 90–120 °C u pećnici ili na štednjaku 2,5 do 3 sata, dok meso ne omekša i lako se odvoji od kosti.
Batake pažljivo izvadite iz masnoće i ostavite da se ocijede na rešetki.
Pustite da se ohlade u masnoći i spremite u hladnjak ako ih držite na duže vrijeme – prekriveni masnoćom mogu stajati nekoliko tjedana.
U tavi zagrijte malo pačje masnoće i pecite batake dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi.
Poslužite s prženim krumpirom i zelenom salatom.
Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter