GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Spaghetti Semplici

| Autor: Glas Istre


Ponekad se desi da od samog "starta" započnete dan u akciji i gužvi.... Bilo da se radilo o nagomilanim obiteljskim obvezama ili "nabrijanoj dinamici " na poslu vrijeme ubrzano protječe kroz vaše prste na ruci... i evo ga - već je došao kraj radnog vremena, a Vi ste nabrijani, umorni i gladni.

Najvjerojatnije vam nitko od ukućana nije stigao napraviti ručak, jer su i oni eto... imali dinamičan dan na poslu ili nekih drugih obaveza ili jednostavno živite sami pa ovisite o svojoj dobroj volji i vremenu za kuhanje. I što vam drugo preostaje zbog vašeg mentalnog zdravlja, nego neko "brzinsko jelo" ... Valja čuvati svoje živce da ne pregore, a "brzinska je hrana" uz komoditet vašeg kauča i TV a, ponekad najbolji lijek takvim "stanjima svijesti"... dakle zaronimo u svijet brzinskog jednostavnog i ukusnog ručka blagoslovljenog udobnosti vašeg kauča i prožetog svijetlim tonovima vašega TV-a...

The Outlaw Chef: Spaghetti SempliciThe Outlaw Chef: Spaghetti Semplici

Sastojci za jednu osobu

  • 12dkg sirovih suhih spaghetta
  • jedan bio limun (ja sam odabrao zeleni namjerno zbog nešto intenzivnijeg okusa korice)
  • pola manje glavice luka
  • 2,5 dcl passate od pomidora
  • pet listova svježe ubranog lovora
  • jedan češanj češnjaka
  • jušna i pol žlica maslinovog ulja
  • čajna žličica meda
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećinu čajne žličice crnog friško samljevenog papra

Priprema

Oštrim kuhinjskim nožem nasjeckajte na sitno pola glavice luka.

U tavi na vrelom maslinovom ulju na srednje jakoj vatri pržite sitno nasjeckani luk. Kada struktura luka postane staklenasta dodajte cvijet morske soli, papar i čajnu žličicu meda.

Pržite ovako uz konstantno miješanje dok se luk s medom ne karamelizira to jest ne počne dobivati smećkaste tonove (cca 3 do 5 min. ) Pa ubacite jedan česan češnjaka, cijeli lagano zdrobljeni dlanom na kuhinjskoj dasci...

Zatim ubacite na vreli luk u tavu 2,5 dcl passate od pomidora i miješajte. Pasatu doslovno pržite i kad postane gusta "samo što ne zagori" dodajte pola decilitara vode i dobro izmiješajte. Na taj ste način pojačali njezin okus.

Kada pasata ponovo zakipi u nju dodajte pet svježe ubranih listova lovora pa kuhajte tako dok kipi nekih 3 do 4 minute.

Nakon ove tri do četiri minute ubacite spaghette koje ste prethodno stavili kuhati u kipućoj slanoj vodi nekih 12 do 15 minuta pa ih onda ocijedili iz vode.

Još malo pecite na srednje jakoj vatri uz konstantno miješanje našu šalšu i spaghette. Nakon cca 3 minute ugasite izvor topline.

Sada imate vrele spaghette sa šalšom u tavi a izvor topline ste ugasili. Ribežom na sitno naribajte po njima cca 4 do 5 dkg tvrdog sira Gran Padano i dobro izmiješajte pa ostavite 2 do 3 minute tavu da malo odstoji....

Serviranje tanjura (u ovom slučaju šalice)

Uzmite veliku šalicu za bijelu kavu pa u nju kuhinjskom pincetom ili velikom vilicom (namotajte spaghette iz tave oko pincete ili vilice) stavite spaghette u šalicu.

Špagete unutar šalice prelijte šalšom iz tave u kojoj smo ju pržili sa špagetima. Na vrh možete staviti ono "zrno češnjaka" a po površini jela naribajte zelenkastu (ili žutu) koricu limuna. Citrusna korica svježeg limuna podignuti će okus ovog vrlo jednostavnog, ukusnog jela.

Činjenica da ga jedete iz šalice a ne iz tanjura može vas samo razveseliti jer tako možete odmah nakon posla "brzinski napraviti" svoje spaghette staviti ih u šalicu te pogledati na TV-u vijesti iz zemlje i svijeta ili još bolje neku vama omiljenu seriju a u isto vrijeme uživati u hrani i ručati... želim Vam dobar tek dragi moji čitatelji... Vaš Outlaw....

The Outlaw ChefThe Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter