kuhajte s glasom istre

Recept dana: Bundevasta peciva

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Pripremite se za pravi jesenski užitak s ovim receptom za mirisna peciva u obliku bundevica!

Savršena kombinacija bundeve i tijesta donijet će vam neodoljivu poslasticu koja će obogatiti svaki obrok.

Slijedite ove jednostavne korake i uživajte u okusima sezone!

Sastojci

  • 450 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 200 g pirea od bundeve
  • 100 ml mlijeka, toplog
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • 50 g maslaca, sobne temperature

Priprema

Prosijte brašno u veću zdjelu. Dodajte suhi kvasac i sol te dobro promiješajte. Napravite udubinu te dodajte šećer, mlijeko, pire od bundeve i jaje. Počnite mijesiti tijesto i nakon 5 minuta dodajte maslac.

Mijesite još 5 minuta, oblikujte ga u loptu i premažite uljem. Posudu u kojoj je tijesto prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže oko 60 minuta.

Oblikujte bundeve. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano premijesite. Podijelite ga na 12 komada. Svaki dio oblikujte u kuglicu.

Svaku kuglicu omotajte kuhinjskim koncem tako da dobijete oblik bundeve. Ovo ćete najlakše napraviti tako da svaku kuglicu nožem lagano zarežete na 8 jednakih dijelova. Sredinu konca postavite ispod kuglice tijesta i zavežite ga na vrhu kuglice.

Sada dva kraja konca prekrižite i povucite prema dnu kuglice tijesta tako da su okomiti na već zavezan konac. Preokrenite je i učinite istu stvar dok se kuglica ne podijeli na 8 jednakih dijelova prateći linije koje ste zarezali.

Pazite da ne povlačite konop previše čvrsto jer će se tijesto jako dizati dok se diže i u pećnici. Na vrhu zavežite čvor te odrežite višak konca. Pri vezanju pazite da vežete labavo kako bi loptice imale prostora narasti pri pečenju.

Poslažite peciva na lim obložen papirom za pečenje i pokrijte krpom. Ostavite da se dižu 15 minuta.

Razmutite jaje i premažite bundeve. Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta. Izvadite ih iz pećnice, prebacite na rešetku i ostavite da se ohlade. Ohlađenim pecivima skinite konac i poslužite.

Dobar tek!

Izvor: Index Recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter