kuhajte s glasom istre

Recept dana: Minestrone od ječma i gljiva

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ova bogata minestrone juha od ječma i gljiva donosi okus šume u svakoj žlici. Aromatična kombinacija svježih i suhih gljiva uz začinsko bilje i kremastu strukturu vrhnja sa zobi čini je savršenim izborom za hladne dane.

Poslužena uz hrskavi čips od kruha, pruža utjehu i puninu okusa.

Sastojci:

  • 25 g ječma
  • 500 g raznovrsnih gljiva (npr. šampinjoni, bukovače, shitake i jablanovače)
  • 30 g suhih gljiva ( npr. suhi vrganji i prah crnih truba)
  • 1 češnjak, sitno sjeckan
  • 1 mrkva narezana na ploške
  • 1 poriluk narezan na ploške
  • 1 rebro lisnatog celera narezanog na male ploške
  • 200 ml bijelog vina (npr. malvazija)
  • 2 veće rajčice narezane na kockice
  • 200 ml vrhnja za kuhanje od zobi
  • 2 l povrtnog temeljca
  • 1 svežanj začina (ružmarin, mažuran i lovor)
  • 5 jušnih žlica maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Priprema:

Suhe vrganje namočite u kipućoj vodi i ostavite sa strane.

Na dvije jušne žlice maslinovog ulja kratko pirjajte poriluk i mrkvu, oko dvije minute.

Dodajte rajčicu, promiješajte i zalijte vinom.

Kad vino ispari, dodajte u lonac ječam, zalijte s jednom litrom povrtnog temeljca te ubacite svežanj začina i ostavite da lagano kuha na srednje jakoj vatri 10 minuta.

U međuvremenu na ostatku ulja popržite svježe gljive koje ste prethodno narezali na male kockice i suhe namočene, dodajte celer i češnjak te posolite tek kad su gljive gotove. Vodu u kojoj su se namakale suhe gljive sačuvajte.

Dodajte gljive u lonac, ulijte preostalu litru temeljca, vodu od gljiva te vrhnje za kuhanje od zobi.

Na laganoj vatri kuhajte još 10-ak minuta dok ječam ne bude gotov te popaprite i po potrebi dosolite.

Servirajte uz tanki čips od kruha ili klasične kockice od tostiranog kruha.

Čips od kruha pripremit tako da komad kruha stavite u zamrzivač i, kad se smrzne, narežite tanke, prozirne šnite od kruha, koje zatim tostirajte kratko na tavi ili u pećnici.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter