Ilustracija (iStock)
Ajvar je nezaobilazan dodatak mnogim jelima diljem naše regije. Bilo da volite ljuti ili blagi, teško da će bilo koje meso s roštilja, ili čak i običan sendvič, proći bez ovog tradicionalnog "umaka". Stoga vam danas donosimo recept za domaći ajvar koji će svaki roštilj učiniti još boljim.
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. U zagrijanu pećnicu staviti oprane paprike i patlidžan prerezali na dva dijela. Peći 40 minuta, a na polovini pečenja okrenuti povrće. Pečene paprike staviti kratko u poklopljenu staklenu posudu kako bi se kasnije lakše ogulile.
Paprike potom oguliti i pažljivo im ukloniti sjemenke. Oguliti i patližan. Paprike i patližane samljeti pomoću mlinca za meso, a u nedostatku istog može poslužiti i blender. Začiniti smjesu jabučnim octom, dodati šećer, sol i papar te trećinu ulja.
Dobro promiješati kako bi se sve ulje rasporedilo. U metalnu posudu staviti još trećinu ulja i na njemu popržiti češnjak u komadu. Kada pusti miris češnjak izvaditi i dodati smjesu. Miješati te postupno dodati ostatak ulja. Kuhati oko 30-35 minuta i paziti da ne zagori. Ugasiti plamen i miješati još 5 minuta.
Ajvarom puniti tople sterilizirane teglice, zatvoriti i okrenuti te pustiti da se ohladi.