Ilustracija (Pexels)
Ljeto je vrijeme kada svježe i sočno voće postaje nezaobilazan dio naše prehrane, a dinja je zasigurno jedna od omiljenih ljetnih poslastica.
Osim što pruža osvježenje i užitak svakom zalogaju, jeste li znali da dinja može biti više od jednostavnog međuobroka?
S njome je vrlo lako kombinirati i slatko i slano, što ju čini svestranom zvijezdom stola!
Sastojci za kalup promjera 18 cm:
Za podlogu:
Za kremu:
Za dekoriranje:
Priprema: Kekse samljeti i pomiješati s otopljenim maslacem te rasporediti na dno kalupa obloženog papirom za pečenje. Dobro utisnuti i staviti u hladnjak na 15 minuta. U posudi miksati krem-sir sa šećerom i sjemenkama vanilije. U kremu lagano umiješati šlag od 80 ml slatkog vrhnja. 8 g želatine namočiti, ocijediti kada nabubri te umiješati u preostalih 20 ml slatkog vrhnja koje ste zagrijali. Otopljenu želatinu umiješati u kremu od sira.
Kremu rasporediti na kekse i staviti 4 sata u hladnjak. Dok se krema hladi, treba napraviti gel od dinje. Očistiti dinju te 200 g »mesa« narezati na kocke i pomoću štapnog miksera pretvoriti u pire. Namočiti želatinu 10 minuta, ocijediti i pomiješati s prethodno zagrijanom polovicom pirea od dinje. Kada se želatina rastopi, pomiješati s ostatkom pirea te rashladiti. Preliti preko stisnute kreme i staviti u hladnjak na još 3 sata. Ukrasiti ploškicama dinje i svježim listićima mente.