Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Cheesecake s dinjom

| Autor: Ana Braškić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ljeto je vrijeme kada svježe i sočno voće postaje nezaobilazan dio naše prehrane, a dinja je zasigurno jedna od omiljenih ljetnih poslastica.

Osim što pruža osvježenje i užitak svakom zalogaju, jeste li znali da dinja može biti više od jednostavnog međuobroka?

S njome je vrlo lako kombinirati i slatko i slano, što ju čini svestranom zvijezdom stola! 

Sastojci za kalup promjera 18 cm:

Za podlogu:

  • 150 g digestive keksa
  • 75 g otopljenog maslaca

Za kremu:

  • 300 g krem sira
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • 8 g želatine u listićima
  • 1/2 štapića vanilije

Za dekoriranje:

  • 1 dinja
  • 5 g želatine u listićima
  • 50 g šećera (količnina ovisi o slatkoći dinje)
  • svježa menta

Priprema: Kekse samljeti i pomiješati s otopljenim maslacem te rasporediti na dno kalupa obloženog papirom za pečenje. Dobro utisnuti i staviti u hladnjak na 15 minuta. U posudi miksati krem-sir sa šećerom i sjemenkama vanilije. U kremu lagano umiješati šlag od 80 ml slatkog vrhnja. 8 g želatine namočiti, ocijediti kada nabubri te umiješati u preostalih 20 ml slatkog vrhnja koje ste zagrijali. Otopljenu želatinu umiješati u kremu od sira.

Kremu rasporediti na kekse i staviti 4 sata u hladnjak. Dok se krema hladi, treba napraviti gel od dinje. Očistiti dinju te 200 g »mesa« narezati na kocke i pomoću štapnog miksera pretvoriti u pire. Namočiti želatinu 10 minuta, ocijediti i pomiješati s prethodno zagrijanom polovicom pirea od dinje. Kada se želatina rastopi, pomiješati s ostatkom pirea te rashladiti. Preliti preko stisnute kreme i staviti u hladnjak na još 3 sata. Ukrasiti ploškicama dinje i svježim listićima mente.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter