(Screenshot @trullocicerone Instagram)
Stari Rimljani su dominirali Europom, svoj trag su ostavili i kod nas, a pokazali su se i u kuhinji. Cheesecake je omiljena slastica mnogih, što zbog lagane teksture, što zbog samog laganog okusa, a vidimo da su i Rimljani to znali.
Danas vam donosimo recept za antičku verziju popularnog kolača od sira koji je Katon opisao još u svom čuvenom djelu "De agri cultura" 160. prije Krista. Sam Katon preporuča pečenje u posudi od terakote ili druge gline, ali ako nemate, i uobičajena posuda će poslužiti.
Sastojci za 6 porcija:
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, sir, jaje i med, a pećnicu zagrijte na 180°. Dobivenu glatku smijesu izlijte u posudu za pečenje prethodno premazanu maslinovim uljem.
Smjesu u posudi poravnajte, ne treba biti precizno. Sir će se tijekom pečenja otopiti i savillum će poprimiti oblik posude u kojoj se peče.
Pecite oko 20 minuta ili dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju. Pet minuta prije kraja pečenje izvadite kolač iz pećnice i pospite sjemenkama maka.
Poslužite vruće u posudi u kojoj se i pekao, te po želji prelijte medom. Dobar tek!
Izvor: Index recepti