Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Orzo tjestenina s češnjakom i limunom

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


I ljeto i jesen imaju svoje ljepote. Ljeti volimo biti aktivni, ići na odmor, isprobavati nove restorane i sastajati se s prijateljima.

Ujesen nam je ugodnije više boraviti kod kuće i isprobavati recepte koje smo prikupili tijekom ljeta. A jedan od njih vam toplo preporučujemo: kremasti orzo s češnjakom.

Orzo je talijanska vrsta tjestenine od durum pšenice koja izgleda poput velikog zrna riže.

Ovo jelo koje se lako pripremi u jednoj posudi je predivno kremasto i umirujuće te stoga pravi jesenski obrok, no limun i peršin daju ljetni dašak svježine.

Idealan recept za sve koji su jedva dočekali jesen, ali još ne žele pustiti onaj osjećaj ljeta.  

Sastojci (za 2-3 porcije):

  • Maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka
  • 250 g orzo tjestenine
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g parmezana
  • Sok od pola limuna
  • Sol i papar
  • Peršin za ukras

Priprema:

Stavite malo maslinovog ulja u tavu i pustite da se zagrije. Zatim protisnite češnjak i nakon njega stavite orzo tjesteninu. Pustite da se sve lagano tostira uz stalno miješanje oko 2 minute.

Sada sve deglazirajte s temeljcem te posolite i popaprite. Podesite štednjak na srednju temperaturu i pustite da se tjestenina krčka dok ne upije otprilike pola tekućine. Miješajte iznova i iznova kao kod rižota.

Dodajte limunov sok i nastavite miješati dok voda gotovo potpuno ne ispari. Slijedi vrhnje, parmezan i šaka sitno sjeckanog peršina.

Samo nastavite miješati dok ne postignete željenu kremoznost, poslužite i uživajte!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter