GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: The punk rocker toast

| Autor: The Outlaw Chef


Sjedim na kamenoj obali ispred hotela Neptun i gledam u morsku pučinu … Kako ta površina vode odražava boje neba… More prikazuje na površini svoje kože refleksijom boja raspoloženje vječnog svoda… Od sivila, oblaka, plavetnila neba i crvenila na početku i kraju dana… Između tih boja postoje mnoge varijante na temu … I svaka je prekrasna. Ne mora značiti ako je tmurno, kišno i vjetrovito vrijeme da je to ružno… Pogledajte za jednog takvog dana malo naokolo i vidjet ćete da je lijepo, ne mogu reći jednako lijepo kao sunčano vrijeme jer je nekako drugačije, lijepo je na svoj način… To sivilo isprepleteno tamnim, plavim i bijelim… Dašak svježeg vjetra isprepleten mirisom morske soli koji je val netom razbio u kamenu obalu i digao u vis izdignuo iznad razine vode u zrak kako bi ti mogao osjetiti miris mora… Miris života… Pa onda ona svježina hladnog, ali čistog zraka pogonjena vjetrom na tvojem licu, u tvojoj kosi ili u mojem slučaju u bradi… Galebovi lete nebom kotrljaju se zrakom na udarima vjetra pa se opet isprave… Na trenutke izviri malo sunca između sivih oblaka… tek nekoliko blago crvenih zraka pa opet nestanu… u tome trenutku dok te zrake kratko "pipkaju" po terenu ispod sebe drveće ponovo zadobije smećkasto žute tonove na kojima pleše zelena boja borovih iglica…

Odjednom, ali nekako lagano, pogledam ulijevo i vidim konobara Zlatka (mlađeg, jer postoji i drugi Zlatko mudriji, nešto stariji iskusniji… Maher u svome poslu) … I ovaj je Zlatko sasvim cool… Evo uperio je mobitel prema meni … Imam osjećaj da me uslikao… U nekoj će mi drugoj dimenziji, u nekom drugom vremenu na brodu dok se budemo vozili prema Fažani pokazati tu fotku pa mi reći u šali: “Vidite, šefe, uslikao sam vas kako stojite tu na obali s mobitelom u ruci i ništa ne delate za razliku od mene… Ja najviše od svih delam". A ja ću mu u toj drugoj dimenziji odgovoriti: "Bravo"…

Stavimo malo drugu dimenziju i šalu na stranu i vratimo se u ovu u kojoj se trenutno nalazim: lijepa slika koju sam doživio stojeći nekoliko trenutaka na obali, e sad javlja se ono pitanje kako to prenijeti i oslikati okusima i izgledom u hrani… U svojem manijakalnom Le Art Brut Cuisine umu već automatski prevodim rješenje: planet zemlju će predstavljati tostirani kruh… Ne! Pa čekaj malo! To je iz neke druge mentalne brije o Flash Gordonu koji brani ovaj planet od horde divljih i bijesnih zelenih Amazonki koje dolaze onkraj svemira… Vratimo se na morsku pučinu: dakle površinu mora će predstavljati kruška karamelizirana na među i maslinovu ulju, sunce i crvene sunčeve zrake će predstavljati crvena cherry rajčica, a sve one osjećaje koje sam osjećao dok sam to gledao će predstavljati mješavina bučinih sjemenki i gorkasto-slatkastog sira gorgonzole koji će se nalaziti unutar cherry rajčice… Dakle, što čekamo... Krenimo! … I samo još nešto - hvala mladome Zlatku, hvala mudrijemu Zlatku i svim ostalim kolegama, kolektiv na otoku ima snagu i moral , po principu "svi za jednoga , jedan za sve" svi su se trudili i pomagali međusobno da gost bude zadovoljan i osjeti onaj brijunski duh, duh mira, zadovoljstva i sreće dok tamo boravi! Sezona je došla do svojeg kraja, a mi smo svi spremni za pripreme i nove radne pobjede! Živili!

The punk rocker toastThe punk rocker toast

Sastojci za jednu osobu:

  • jedna cherry rajčica
  • 7 dkg gorgonzole
  • jušna žlica bučinih sjemenki
  • jedna kruška
  • dvije jušne žlice maslinovog ulja 
  • 3 do 4 svježih listova bosiljka
  • čajna žličica livadnog meda
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećinu čajne žličice crnog friško mljevenog papra

Priprema:

Gorgonzolu izrežite na sitne kockice. Oštrim nožem izrežite tanku fetu kruške po njenoj dužini. Odrežite gornji dio cherry pomidora da bude kao "poklopac", a iz preostalog dijela čajnom žličicom izvadite mekani dio pomidora da izgleda kao neka mala posuda. U izdubljeni cherry pomidor stavite kockice gorgonzole i sjemenke od buće, prelijte sve to s par kapi maslinovog ulja pa stavite zajedno s "poklopcem" od pomidora u zagrijanu pećnicu na 120 stupnjeva, već nakon 5 do 7 minuta čim se gorgonzola rastopi izvadite punjeni pomidor iz pečnice.

Onu fetu kruške koji ste izrezali stavite pržiti u tavi na zagrijanom maslinovom ulju s jednom čajnom žlicim meda koji ste rastopili unutra, cvijetom morske soli i paprom pržite dok kruška ne poćne mjestimice dobivati smeđkastu koricu s jedne strane pa onda isto tako pržite još minut ili dva i drugu stranu. Maknite krušku s izvora topline.

Onih nekoliko svježih listova bosiljka također pržite istovremeno s kruškom na maslinovom ulju u istoj tavi. Kada listići postanu čvrsti i hrskavi odmah ih izvadite iz tave a to je za cca 30 do 40 sekundi. Fetu kruške i listiće bosiljka ostavite koji minutu na kuhinjskom papirnatim ubrusu da upiju višak ulja. Fetu kruha premažite maslinovim uljem pa ju istostirajte na tosteru. Kada feta kruha dobije po sebi smećkaste prugice, izvadite ju iz tostera.

Slaganje tanjura:

Na plitkom ravnim tanjuru prvo položite istostirani kruh s maslinovim uljem, na kruh stavite prvo fetu pržene kruške, na krušku stavite zapečeni pomidor punjen bućinim sjemenkama i gorgonzolom. Na zaprženi pomidor i na krušku položite par listova prženog bosiljka i onaj "poklopac" s peteljkom od cherry pomidora…

I to je to… uživajte u igri ispreplitanja slatkastog i slankastog… Tamo gdje se ova dva okusa isprepliću i dodiruju nalazi se fokus vašeg užitka… To je i blagi ton poštenosti da podigne okus nekoliko milimetara iznad vašeg nepca dok blaga esencija iz listića bosiljka lagano rotira ovih nekoliko okusa unutar vašeg uma stvarajući nekoliko sekundi kasnije u vašem umu osjet laganog zadovoljstva i mira… Mir je najbolji osjećaj, on je daleko moćniji od osjećaja sreće i od osjećaja nesreće… Uživajte u vlastitome miru, dragi moji ljudi… Vaš Outlaw…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter