Sjedim u Lattieri na trgu kralja Tomislava tu na Verudi, ispijam svoj jutarnji oldschool espresso, kratki i bez cukra. Gledam u nebo. Plavim nebom plutaju debeli bijeli oblaci, a ja sjedim na smećkastom kušinu na drveno metalnoj stolici… Cool osjećaj… baš cool. Gledajući tako u nebo i bijele oblake, omađijan mirisom kave iz šalice tu pod nosom…
Na pamet mi padaju uspomene iz djetinjstva i jelo koje se zvalo kušini (fete kruha umočene u izmućena jaja pa prženo na tavi)… podsjeća me na ove bijele oblake i ovu smeđu stolicu na kojoj sjedim… dakle ovu situaciju koja je sada oko mene unutar svojeg uma pogonjen "Le Art Brut Cuisine" energijom - pretvaram u novo jelo koje će pričati staru priču… 3, 2, 1… Krenimo… zakuhajmo… Yhaaaaaaaa!
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
Otvorite dva svježa jaja. Izdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke stavite u jedan duboki tanjur a bjelanjke možete u manju zdjelicu. Oštrim nožem usitnite iglice ružmarina. Zatim usitnjene iglice ružmarina ubacite preko ona dva žumanjka u tanjuru, dodajte jušnu žlicu maslinovog ulja i prstohvat cvijeta morske soli, pa sve dobro izmutite vilicom dok smjesa ne postane kompaktna. Zatim u tu smjesu s jedne i druge strane dobro umočite fetu kruha, izvadite na manji plići tanjur i stavite ga po strani.
U zdjelicu u koju ste stavili bjelanjak dodajte 10 dkg svježe naribane gaude pa ju dobro vilicom zajedno s bjelanjkom izmutite i privremeno odložite zdjelicu.
U plitku tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite pržiti onu fetu kruha namočenu u žumanjak i ružmarin. Pecite ju cca minutu i pol sa svake strane, svaka strana kruha treba dobiti smećkasto zlatni ton. Zatim izvadite kruh iz tave na plitki tanjur s kuhinjskim ubrusom da upije višak ulja.
U drugu manju tavu na zagrijanom maslinovom ulju i prstohvatu cvijeta morske soli pržite cca jednu minutu sušene kandirane brusnice, pa prelijte zatim preko njih smjesu od bjelanjka i gaude. Tu smjesu pržite minut do minut i pol, pa kad se stvrdne od prženja okrenite ju na drugu stranu pa ju pržite još nekih četrdesetak do pedesetak sekundi te ju zatim stavite na onaj kruh sa žumanjkom kojeg ste u međuvremenu skinuli s kuhinjske salvete stavili na veliki ravan tanjur.
Kruh s bjelanjkom iznad razrežite zatim oštrim nožem po pola i jednu polovicu stavite preko druge, naslonite na gornju polovicu grančicu ružmarina i uživajte u ovome jelu.
Mirisi ružmarina isprepliću se sa slatkastim okusom brusnice koja se sljubljuje s blagom slanoćom cvijeta morske soli dok ju blagi okus gaude i bjelanjka oplemenjen maslinovim uljem blagoslovi po vašemu nepcu… Alleluia dragi čitatelji i dobar tek! Vaš Outlaw…
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete