KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Čokoladni kolač od kikirikija

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Danas vam donosimo recept da sebi i vašim najdražima zasladite dan.

Ovaj čokoladni kolač od kikirikija dobitna je kombinacija slanog i slatkog.

Priprema će vam oduzeti oko sat vremena, a za još bolji okus pustite kolač da prenoći u frižideru.

Sastojci za 14 komada:

Tijesto:

  • 4 jaja
  • 4 žlice vode
  • 130g šećera
  • 1 omot vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 70g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 60g gustina
  • 20g kakaa za kolače

Nadjev:

  • 300g šećera
  • 150g maslaca
  • 1½dl mlijeka
  • 300g kikirikija (slanog prženog)

Za ukras:

  • 150g tamne čokolade
  • 46ml desertnog preljeva s okusom čokolade
  • 6 žlice mlijeka
  • malo kikirikija

Pirprema:

Dno kalupa za torte (Ø 26 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove kalupa premažite uljem. Prethodno zagrijte pećnicu. Ako imate električnu pećnicu, zagrijete na 180 °C a ako imate pećnicu na vrući zrak onda na 160 °C.

Tijesto:

Mikserom pjenasto umutite jaja, vodu, šećer, vanilin šećer i sol. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao. Prosijate sve na smjesu jaja i šećera i lagano izmiješajte gumenom špatulicom. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite na donjoj razini pećnice oko 25 minuta. Pečen biskvit izvadite iz pećnice, odvojite obruč i ostavite da se ohladi.

Nadjev:

Šećer i maslac istopite u tavi uz stalno miješanje dok ne postane svijetlo smeđe boje. Dodajte mlijeko i kuhajte nekoliko minuta dok ne nastane gusta smjesa te pazite da ne zakipi. Maknite s vatre, umiješajte kikiriki i ostavite da se ohladi.

Biskvit prerežite vodoravno na dva dijela. Jedan biskvit premjestite na pladanj i postavite obruč. Nadjev ravnomjerno premažite po biskvitu. Na to stavite drugi biskvit i ostavite najmanje 60 minuta, a najbolje preko noći, u frižideru.

Uklonite obruč. Čokoladu narežite na veće komade i istopite skupa s desertnim umakom i mlijekom u vodenoj kupelji. Dobro izmiješajte i prelijte preko kolača. Kikiriki narežite na komadiće i po želji ukrasite kolač.

Dobar tek!

Izvor: Oetker.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter