(foto Pexels)
Sastojci:
1 kg pilećih bataka
100 g pancete
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žlica svježeg timijana
250 ml prosecca ili bijelog vina
300 ml pilećeg temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica Dijon senfa
250 g palente za brzo kuhanje
20 g maslaca
30 g parmezana
sol, papar
Priprema:
Zagrijte 2 žlice ulja na srednje jakoj vatri. Začinjenu piletinu stavite kožom prema dolje u tavu i pirjajte 8-10 minuta, dok ne porumeni. Izvadite.
Ocijedite većinu masnoće pa dodajte nascjeckani luk i pancetu pa kuhajte uz povremeno miješanje 4-5 minuta, zatim dodajte usitnjeni češnjak, majčinu dušicu, sol i papar. Kuhajte, povremeno miješajući, dok ne zamiriše, zatim dodajte prošek ili vino pa dobro promiješajte. Kuhajte uz povremeno miješanje 4-5 minuta dok alkohol ne ispari.
Vratite piletinu s kožom prema gore i dodajte dovoljno temeljca da piletinu prekrije do pola. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte 30-35 minuta ili dok piletina ne omekša.
Za to vrijeme skuhajte palentu u 800 ml vode. U skuhano dodajte maslac i parmezan.
Izvadite piletinu iz tave i pojačajte vatru tako da umak uzavre. Kuhajte 5-6 minuta da se reducira za dvije trećine. Dodajte senf i vrhnje i dobro promiješajte. Vratite piletinu u tavu i odmah poslužite s palentom.
Izvor: Slobodna Dalmacija