kuhajte s glasom istre

Recept dana: Žuti kolač s kremom od jagoda

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ilustracija (Foto Pixabay)


Sastojci:

3 jaja

100 g šećera

75 g oštrog brašna

4 g praška za pecivo

Žuta krema

3 žumanjka

15 g šećera

170 ml mlijeka

15 g oštrog brašna

60 g maslaca

Bijela krema

200 g vrhnja za šlag

20 g šećera u prahu

200 g mascarponea

Još

50 g džema od jagode

300 g svježih jagoda

1 vrećica svijetlog preljeva za torte

Priprema:

Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom.

U posebnoj zdjeli promiješajte brašno i prašak za pecivo pa ih lagano dodajte smjesi sa žumanjcima. Na kraju špatulom umiješajte bjelanjke.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup srednje veličine premažite maslacem i obložite masnim papirom. Smjesu za biskvit izlijte u kalup. Pecite oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice.

Izvadite iz pećnice pa biskvit premažite džemom dok je još vruć.

Žuta krema: Umutite žumanjke sa šećerom i brašnom. U loncu zagrijte do vrenja mlijeko. U vrelo mlijeko ulijte smjesu sa žumanjcima pa kuhajte uz miješanje nekoliko minuta (kao puding). Kremu pokrijte prozirnom folijom pa ohladite.

U ohlađenu kremu dodajte umućeni maslac.

Bijela krema: Vrhnje za šlag umutite posebno. Mikserom izradite mascarpone i šećer u prahu. Spojite sa šlagom.

Preko biskvita koji ste premazali džemom slažite žutu kremu. Iznad rasporedite bijelu kremu.

Jagode tanko narežite i rasporedite po bijeloj kremi. Preljev za torte pripremite po uputama s vrećice i kratko prohladite. Prelijte po kolaču. Kolač ohladite barem sat vremena prije rezanja i posluživanja.

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter