Izložba u Galeriji Cvajner

Poetika prostora: Autori dočaravaju skrovit duh prostora

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


- Želim izreći svoje veliko zadovoljstvo što na ovoj skupnoj izložbi u Galeriji Cvajner svoje slikarske radove predstavljaju trojica akademskih slikara, a zajednička im je poveznica rad na Umjetničkoj akademiji u Tetovu. Do 14. srpnja moći će se pogledati radovi koje potpisuju Safet Spahiu, Nehat Bequiri i Melika Rsllani, a svaki od njih zastupljen je s pet reprezentativnih radova, ulja na platnu, akrilika i radova u kombiniranoj tehnici kojima najbolje odgovara jedinstven naslov "Poetika prostora". U apstraktno-organičkoj, neopisnoj maniri dočaravaju slikama onaj unutarnji i poetičan, skrovit duh prostora, kazala je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner prilikom otvorenja izložbe slika ovih autora.

Ona je istaknula da radovi ovih umjetnika govore puno svojom kvalitetu, te da samim radovima čine ovu izložbu velikom, iako, po broju radova, ona nije velika.

- Imamo tu fenomenalan kolorit, osjećaj za kompoziciju, za nijansiranje i gradaciju, a slike izabranih autora su duboke, misaone, istinske. Svaki od autora ima različiti umjetnički rukopis, a struktura uvlači u nutrinu slike. Sugestivnost je ponekad i u ne narativnosti, navela je ova povjesničarka umjetnosti.

Sva su tri umjetnika ujedno i profesori na Umjetničkoj akademiji u Tetovu, članovi su stručnih tijela, sudionici brojnih likovnih kolonija i simpozija, kao i samostalnih i skupnih izložbi u Makedoniji i Kosovu, u Albaniji, Bugarskoj i Turskoj, u Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj, te u SAD-u, u Dubaiju i u Južnoj Koreji.

Sami su autori izrazili svoje zadovoljstvo što i pulska publika može sada vidjeti njihove radove, te su oduševljeni galerijskim prostorom Cvajnera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter