POTPISIVANJE UGOVORA

Sporazum o suradnji INK-a i osječke Akademije: Pulsko kazalište nastavna baza za mlade glumce

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Na konferenciji za medije u Istarskom narodnom kazalištu u utorak potpisan je ugovor o namjeri suradnje između Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

- Na početku ove kazališne sezone iznimno nam je drago što krećemo u ovu suradnju s osječkom Akademijom i što će se upravo u našem kazalištu održavati dio obrazovanja tih mladih ljudi. Evo, jučer je počela školska godina, a danas mi krećemo u novu priču s tom suradnjom, kazala je ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić.

Pulska pročelnica za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin naglasila je da je to svečani trenutak za pulsku kulturu, dislociranje jednoga odjela osječke akademije što će omogućiti pulskoj kazališnoj kući da bude inkubator za te mlade talente i glumce.

- U budućnosti će zasigurno doći i do suradnje s pulskim Sveučilištem, a studenti će imati mogućnost i raditi na brojnim festivalima, kazala je.

- Istarsko narodno kazalište otvorilo je vrata Akademiji kao nastavna baza studiju Suvremene izvedbene prakse koji će se izvoditi i u Puli i u Osijeku. Vjerujemo da je Istarsko narodno kazalište idealan partner za ovakav studij, koji je evoluirao iz našeg prethodnog studija Neverbalnog teatra. Matija Ferlin, umjetnički voditelj INK-a već je radio u Osijeku, a i Leo Rafolt koji puno surađuje s pulskim kazalištem jednostavno se zaljubio u Pulu i uvijek želi raditi nešto novo u Puli. Prostor pulskog kazališta je fenomenalan za takav vid suradnje, i, parafrazirajući poznatu rečenicu iz filma "Casablanca", mogu reći da će to biti "početak jednog dobrog prijateljstva", navela je dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Helena Sablić Tomić.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić osvrnuo se da je to veliki korak za ovaj grad, pohvalivši energiju Matije Ferlina koji je puno doprinio ovoj suradnji te kazao da će taj vid suradnje zasigurno biti vrlo značajan kako za pulsko kazalište i kulturu, tako i za osječku akademiju.

- Uvjeren sam da smo korak naprijed već napravili obnovom kazališta, donošenjem Kulturne strategije, ali i kulturnom scenom svih 12 mjeseci u kako u kazalištu, tako i na Malom rimskom kazalištu i u Areni. Time posve jasno poručujemo da je Pula grad kulture koji njeguje svoj identitet i koji je itekako vidljiv, kazao je Zoričić.

Ugovor o namjeri suradnje Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i osječke Akademije za umjetnost i kulturu potpisale su Gordana Jeromela Kaić i Helena Sablić Tomić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter