GALERIJA CVAJNER

Mladi kreativci predstavili svoje uratke

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)


U Galeriji Cvajner u Puli otvorena je izložba radova studenata prve i druge godine preddiplomskog studija Dizajn i audiovizualne komunikacije. Izložba je dio kolegija "Transmedijski storytelling i digitalni nomadi, Vizualna kultura, Uvod u dizajn, Grafički alati i Crtanje i kompozicija". Posjetitelji će imati priliku vidjeti raznolike radove koji prikazuju kreativnost i tehničku vještinu mladih umjetnika. Izložba će biti otvorena narednih tjedan dana.

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

Gorka Ostojić Cvajner srdačno je pozdravila prisutne u Galeriji Cvajner i izrazila radost zbog prisustva mladih ljudi. Istaknula je svoje iskustvo rada u institucijama koje se bave kreativnim industrijama, naglašavajući važnost dizajnera u suvremenom društvu.
- Bez obzira na područje, dizajn je postao ključan element, a vaše obrazovanje i alati koje stječete od presudne su važnosti. Bez vas, koji se obrazujete i razvijate u ovoj školi, ne bi bilo bogatstva likovnog stvaralaštva koje danas uživamo, zaključila je Gorka Ostojić Cvajner.

Istraživanje kreativnih prostranstva

Breza Žižović je voditeljica nedavno otvorenog Studija za dizajn i audiovizualne komunikacije na Sveučilištu u Puli.

- U Galeriji Cvajner, studenti prve i druge godine izlažu svoje radove. To su mladi ljudi koji su tek krenuli istraživati prostranstvo likovnih umjetnosti i dizajna. Posebna zahvala ide profesorima koji su doprinijeli realizaciji ove izložbe i koji intenzivno surađuju s studentima. Vidljiv je značajan napredak u radovima, što svjedoči o kvaliteti poticanja koje pružaju profesori, potičući ne samo kreativnost, već i razmišljanje o suvremenom svijetu - o tome kako izgleda danas, kamo ide i što mislimo.

Iz radova se može iščitati raznolikost tema i promišljanje o njima. Iako je studij relativno mlad, profesori koji ga vode imaju bogato iskustvo u obrazovanju, dociranju i mentorstvu. Ponosna sam na naš grad što imamo ovaj studij i što mladi pokazuju interes te kvalitetu svojih radova. Današnja izložba prikazuje samo dio cjelogodišnjeg rada studenata i njihovih profesora. Radovi obuhvaćaju različite tehnike crtanja, izradu logotipa, plakata, vizualnu kulturu, tipografiju, fontove te dizajn etiketa za maslinovo ulje, a svaki je odabran prema vlastitom interesu. Raznolikost i kvaliteta radova čine ih iznimno zanimljivima, zaključila je Žižović.

Fokus na dizajnu

Žižović je pojasnila da studenti kroz različite kolegije dobivaju zadatke koje na kraju oblikuju u izložene radove, bilo u digitalnom ili fizičkom obliku.      
- Početni koraci uključuju klasične tehnike, ali fokus je na dizajnu i audiovizualnim medijima. Ovaj studij je otvoren za raznoliku publiku, uključujući ne samo one iz primijenjenih umjetnosti, već i iz gimnazija, tehničkih škola i drugih područja. kazala je Žižović.

Valter Boljunčić, prorektor za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo, izrazio je zahvalnost Gorki Ostojić Cvajner, dobitnici nagrade grada Pule, te pohvalio sve sudionike izložbe. Istaknuo je ključnu ulogu umjetnosti u povezivanju sveučilišta sa životom grada, naglašavajući važnost STEM područja koje sve više ulazi u naše živote.

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

- Ovi studenti mogu reći 'jesi inteligentan, ali nisi prava, nego si umjetna inteligencija'", humoristično je primijetio. Nadalje, najavio je planove za diplomski studij s fokusom na uključivanje studenata u razvoj programa, ističući važnost mladih ideja. Zaključno, izrazio je zadovoljstvo zbog pripremljene izložbe te potaknuo prisutne na daljnji rad, zahvaljujući im na doprinosu koji je sveučilištu omogućio još čvršći korak prema gradu Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter