Srijeda je. Obično se sjednem za stol u sali restorana u petak kasno popodne pa napišem recept. Rock'n'roll šjora novinarka prošli je put naglasila da ne šaljemo recepte u zadnji čas u petak, nego barem koji dan prije.
Kampanjac sam... priznajem, i kao takav sam se provukao kroz školski sustav... Ali ipak dogovore i norme moramo poštivati, u takvom kaotičnom svijetu živimo mi "kreativni kampanjci"... dakle, evo recepta za paštu Baštardo. (Zašto pašta Baštardo? ...pa zato jer se sastoji od miješanog mesa.)
Zahtjevnost pripreme: srednje
Sastojci za dvije do tri osobe:
25 dkg junećeg mesa
25 dkg piletine
jedna velika crvena paprika
tri jušne žlice kapara
1,5 dl maslinovog ulja
0,5 l povrtnog temeljca
3 česna češnjaka
stručak peršina
sol
papar
Priprema:
U lonac od 1l staviti 0,7 dl vode. Unutra staviti mrkvu narezanu na tri dijela, dvije polovice luka, par grančica peršina i kuhati na jakoj vatri. Ugasiti tek 10 min nakon što je zakipilo.
Izrezati crvenu papriku na trakice, te ju pržiti na maslinovom ulju i malo soli, dok se na pola ne smekša, pa zatim dodati piletinu i junetinu koju smo narezali na tanke trake.
Savjet: piletinu narežite na deblje a junetinu na tanje trake.
To sve pržimo dok junetina i piletina ne počnu dobivati smećkaste linije po sebi.
Dodamo povrtnog temeljca tek toliko da prekrije papriku i meso.
Zatim dodamo tri česna češnjaka koje smo zdrobili šakom i jušnu žlicu krupno nasjeckanog peršina, malo soli i papra.
Dodamo još jednu kacijolu povrtnog temeljca, pa nakon 5 minuta ubacimo u tavu 0,40 ili 0,50 dkg špageta, te podlijemo s još jednom kacijolom povrtnog temeljca.
Kuhamo tako uz konstantno miješanje sve dok pašta ne bude kuhana "al dente" (cca 10 do 12 min).
Dvije do tri minute prije kraja ubacimo tri jušne žlice zelenih kapara i dodamo još malo soli i papra.
I to je to... poslužimo... dobar tek!
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.