Ilustracija (Pexels)
Jagode su omiljeno proljeno i ljetno voće, koje su mnogi jedva dočekali. Kupujemo ih na tržnici i u dućanu, a ponekad ih kupimo i više nego što ćemo ih pojesti pa ih spremimo u hladnjak. Nažalost, često se brzo pokvare i počnu pljesniviti, što je velika šteta.
Srećom, svježina jagoda može se produljiti i tako spriječiti njihovo kvarenje. Evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da dugo uživate u svježim jagodama bez brige o plijesni.
Prvo i osnovno pravilo je kupiti samo zrele i neoštećene jagode. Prilikom kupnje pazite da nemaju oštećenja ili tamne mrlje jer takvi plodovi mogu brže početi pljesniviti. Ako kupujete u pakiranjima, provjerite stanje svih jagoda unutar kutije – oštećene jagode mogu ubrzati proces kvarenja cijelog pakiranja, piše Index.
Iako se možda čini prirodno oprati jagode odmah po dolasku kući, to nije najbolji postupak. Vlaga koju ostavite na jagodama može ubrzati rast plijesni. Umjesto toga, operite ih neposredno prije konzumacije ili pripreme. Ako ih morate oprati odmah, pobrinite se da ih temeljito osušite prije nego što ih spremite.
Jagode je najbolje čuvati u hladnjaku, ali važno je osigurati da su dobro pohranjene. Najbolje je odložiti ih u plastičnu kutiju, posudu s prozračnim poklopcem ili čak u papirnatu vrećicu koja apsorbira vlagu. Nikad ih ne spremajte u hermetički zatvorenu plastičnu vrećicu jer će u tom slučaju vlažnost izazvati brže kvarenje.
U kutiju ili posudu stavite papirnati ubrus koji će upiti višak vlage. Time ćete smanjiti rizik od stvaranja plijesni. Zamijenite ubrus svaki put kad primijetite da je vlažan.
Ako želite dodatno osigurati da se plijesan ne pojavi, možete jagode oprati u mješavini vode i octa. Pomiješajte 1 dio bijelog octa s 10 dijelova vode i potopite jagode na nekoliko minuta. Nakon toga temeljito ih osušite i spremite u hladnjak. Ovaj postupak pomoći će ubiti bakterije i gljivice koje mogu uzrokovati plijesan.
Ako znate da nećete moći pojesti sve jagode prije nego što se počnu kvariti, zamrzavanje je odličan način za njihovo očuvanje. Jagode operite, posušite, odrežite peteljke i stavite na lim u jednom sloju kako se ne bi zalijepile. Nakon što se zamrznu, prebacite ih u vrećicu za zamrzavanje. Ovako pripremljene jagode možete koristiti u smoothiejima, kolačima ili kao dodatak drugim jelima.
Nemojte čuvati jagode na previše hladnom ili previše toplom mjestu. Idealna temperatura za čuvanje jagoda je između 2 i 4°C, što je otprilike temperatura u hladnjaku. Previsoke temperature ubrzavaju zrenje i kvarenje, dok preniska temperatura može oštetiti teksturu jagoda.