zeleni klasik

Barem je šest razloga zašto biste češće trebali jesti špinat

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Možda više nije u centru pozornosti kao kelj, ali špinat ostaje zeleni klasik kojem se mnogi vraćaju – i to s razlogom. Pristupačan je, brzo se priprema, nježnog je okusa i ne zahtijeva kulinarski talent da biste ga uključili u svakodnevnu prehranu.

Iako trendovi poput grickanja sirovog špinata radi suzbijanja apetita još nemaju znanstvenu podlogu, špinat se može pohvaliti nizom drugih, znanstveno potvrđenih dobrobiti.

Što sve sadrži špinat?

Dvije šake sirovog špinata (oko 2 šalice) osiguravaju više od 10 % dnevnih potreba za vitaminima A, C i K, folatom, magnezijem i željezom. Uz to sadrži i 1,4 grama vlakana.

Obiluje biljnim spojevima koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje – poput luteina, zeaksantina, nitrata i kvercetina, poznatih po svojoj ulozi u zaštiti vida, zdravlju srca i smanjenju upalnih procesa.

Šest razloga da špinat češće bude na vašem tanjuru

Puno hranjivih tvari – vrlo malo kalorija

Dvije šalice sirovog špinata sadrže samo 14 kalorija. To ga čini savršenim izborom ako želite smanjiti unos kalorija, a istovremeno obogatiti prehranu.
Sadrži hranjive tvari koje nam često nedostaju

Željezo, magnezij i vlakna – nutrijenti koje mnogi ne unose u dovoljnim količinama – u špinatu su u obilju. Željezo je ključno za prijenos kisika u tijelu, magnezij za zdravlje kostiju i mišića, a vlakna doprinose zdravlju probave, regulaciji kolesterola i prevenciji raka debelog crijeva.

Može pomoći u prevenciji masne jetre

Promatračka istraživanja pokazuju da osobe koje redovito konzumiraju špinat imaju manji rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre. Ova bolest pogađa sve veći broj ljudi i povezana je s povećanim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Pomaže zdravlju srca

Špinat je bogat prirodnim nitratima koji povećavaju proizvodnju dušikovog oksida u tijelu – tvari koja opušta krvne žile i pomaže snižavanju krvnog tlaka. Time pozitivno djeluje na elastičnost arterija i zdravlje krvožilnog sustava.

Može štititi vid

Redovita konzumacija špinata povezuje se s manjim rizikom od razvoja makularne degeneracije, jednog od vodećih uzroka gubitka vida. Lutein iz špinata djeluje kao prirodni filter za štetnu plavu svjetlost i pomaže u očuvanju žute pjege oka.

Štiti stanice od oksidativnog stresa

Antioksidansi iz špinata bore se protiv slobodnih radikala i oksidativnog oštećenja stanica, što može pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca.

Kako lakše uvrstiti špinat u prehranu?

Zahvaljujući blagom okusu i mekanoj teksturi, špinat se lako uklapa u različita jela. Možete ga dodati u:

  • Smoothieje
  • Juhe
  • Tjesteninu i umake
  • Popečke, omlete i čak muffine

Ako vam ideja o špinatu u omiljenom jelu još uvijek nije privlačna, počnite s malim količinama i sitno ga nasjeckajte. Tako će se bolje uklopiti u strukturu jela, a vi ćete neprimjetno unijeti više hranjivih tvari.

Ako tražite jednostavan način da ojačate tijelo iznutra – špinat je sjajan početak. Nježan je za želudac, pun hranjivih tvari i prilagodljiv svakom ukusu. Neka vam postane zeleni saveznik u kuhinji – i zdravlju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter