neće biti gnjecavi

Uz ovaj trik šampinjoni ostaju svježi tjedan dana

| Autor: Mija Dropuljić
(Snimio Luka Jeličić)

(Snimio Luka Jeličić)


Kupili ste svježe šampinjone, ali već nakon par dana u hladnjaku postaju mekani, dobivaju tamne mrlje ili, još gore, počinju pljesniviti? Niste jedini!

Ove aromatične gljive savršen su dodatak brojnim jelima – od kremaste tjestenine do ukusnih omleta i pirjanih povrtnih jela. No, srećom, postoji jednostavan, ali genijalan trik koji će vam pomoći da šampinjoni ostanu svježi i do tjedan dana!

Najčešća greška zbog koje šampinjoni brže propadaju

Mnogi šampinjone ostavljaju u plastičnoj ambalaži u kojoj su kupljeni, no to je najbrži način da izgube svježinu! Plastika zadržava vlagu, što stvara idealne uvjete za razvoj plijesni i ubrzano kvarenje.

Također, čuvanje u hermetički zatvorenim posudama nije dobar izbor, jer šampinjoni moraju "disati". Dakle, ako želite da ostanu svježi, ključno je znati pravilan način skladištenja

Ključ svježih šampinjona je jednostavan

Nakon kupovine odmah ih izvadite iz plastične ambalaže i prebacite u papirnatu vrećicu ili ih umotajte u papirnate kuhinjske ubruse. Papir će upiti višak vlage i spriječiti stvaranje plijesni, čime će šampinjoni ostati čvrsti, svježi i ukusni.

Nakon toga ih spremite u pretinac za povrće u hladnjaku, ali izbjegavajte hermetičke posude – šampinjoni trebaju cirkulaciju zraka kako ne bi postali gnjecavi.

Ekstra trik za revitalizaciju šampinjona

Ako su šampinjoni ipak malo osušeni, ne morate ih odmah baciti! Postoji brz način da im vratite svježinu.

Potopite ih u zdjelu s hladnom vodom na 10 minuta – upit će vlagu i ponovno postati čvrsti, gotovo kao da ste ih tek kupili!

Uz ovaj trik, vaši šampinjoni ostat će svježi čak 7 dana, a vi ćete uživati u njihovom bogatom okusu u omiljenim jelima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter