(Snimio Luka Jeličić)
Kupili ste svježe šampinjone, ali već nakon par dana u hladnjaku postaju mekani, dobivaju tamne mrlje ili, još gore, počinju pljesniviti? Niste jedini!
Ove aromatične gljive savršen su dodatak brojnim jelima – od kremaste tjestenine do ukusnih omleta i pirjanih povrtnih jela. No, srećom, postoji jednostavan, ali genijalan trik koji će vam pomoći da šampinjoni ostanu svježi i do tjedan dana!
Mnogi šampinjone ostavljaju u plastičnoj ambalaži u kojoj su kupljeni, no to je najbrži način da izgube svježinu! Plastika zadržava vlagu, što stvara idealne uvjete za razvoj plijesni i ubrzano kvarenje.
Također, čuvanje u hermetički zatvorenim posudama nije dobar izbor, jer šampinjoni moraju "disati". Dakle, ako želite da ostanu svježi, ključno je znati pravilan način skladištenja
Nakon kupovine odmah ih izvadite iz plastične ambalaže i prebacite u papirnatu vrećicu ili ih umotajte u papirnate kuhinjske ubruse. Papir će upiti višak vlage i spriječiti stvaranje plijesni, čime će šampinjoni ostati čvrsti, svježi i ukusni.
Nakon toga ih spremite u pretinac za povrće u hladnjaku, ali izbjegavajte hermetičke posude – šampinjoni trebaju cirkulaciju zraka kako ne bi postali gnjecavi.
Ako su šampinjoni ipak malo osušeni, ne morate ih odmah baciti! Postoji brz način da im vratite svježinu.
Potopite ih u zdjelu s hladnom vodom na 10 minuta – upit će vlagu i ponovno postati čvrsti, gotovo kao da ste ih tek kupili!
Uz ovaj trik, vaši šampinjoni ostat će svježi čak 7 dana, a vi ćete uživati u njihovom bogatom okusu u omiljenim jelima.