Renomirani gourmet časopis Bon Appetit na svojoj posljednjoj stranici publicira Feedback, kratki intervju s poznatim osobama na temu dobre hrane gdje se postavlja standardno pitanje: što je za vas comfort food?
Comfort food je u anglosaksonskom govornom području uvriježeni sinonim za hranu koja je pripremljena na tradicionalan način te sentimentalno veže trenutke zadovoljstva, a okusom i konzistencijom evocira ugodu i toplinu doma, odnosno pruža ugođaj bezbrižnih dana djetinjstva i utjehu kuhinje naših mama, nona, teta… Gotovo svi gosti rubrike kao comfort food navode tjesteninu, odnosno paštu, bez obzira na etničku pripadnost.
Pašta je i u našem kraju za veliku većinu comfort food. O ukusima je teško raspravljati, o obliku pašte, bilo da su u pitanju fuži, njoki, pasutice, lazanje, pljukanci, ravioli ili krafi, raspredaju se velike diskusije, a o kombinaciji šuga i pašte opsežnija je, posebno delikatna tema - od raskošnog mesnog žgvaceta, ispeka od pernate divljači, bakalara na bijelo, delikatnog ribljeg šugeta ili o najjednostavnijoj a prefinoj šalši od pomidora, koja doslovno pruža utjehu u bilo koje doba godine, bilo od friških pomidora ljeti ili van sezone od pelata ili u istrian terroir a’ la povera varijanti in bianco s maslinovim uljem i slanom skutom ili slanim sardonima. Pašta je uz kruh dio kulture našeg podneblja, gotovo uvijek najbolji prijatelj i utjeha.
Na tržištu postoji nekolicina odličnih lokalnih proizvođača te se po potrebi u trgovinama može odabrati raznih dehidriranih ili smrznutih oblika, no oni pravi gurmani inzistiraju na onoj domaćoj. Najveći deficit svakodnevice modernog doba je vrijeme, a za dobru paštu, kao i za sve dobre stvari treba poštenog vremena. Sjećam se moje none koja je ritualno nedjeljom mijesila tijesto za paštu i strpljivo ga razvlačila na kuhinjskom stolu, pomno pazeći da veliki listovi budu in riga kada ih bude rezala pomoću najprofanijeg noža dok se šugo bezbrižno krčkalo.
Talijani su svakako izvrsni kada je riječ o tehnologiji proizvodnje hrane i odavno su pronašli kompromis. Piemontska Monferrina jedan je od najtraženijih proizvođača strojeva za proizvodnju pašte "obrtničkih gabarita". La Monferrina na raspolaganju ima desetak strojeva raznih veličina vrlo sofisticiranog mehanizma, ovisno o kapacitetu i ambicijama proizvodnje za kućnu ili boutique proizvodnju. Ponajbolji restorani u Istri i na kontinentu, kao i uvijek nezaobilazni amateri perfekcionisti, koriste Monferininu Ninu 250, odličan stroj koji u vrlo kratkom proizvodnom procesu odradi paštu, od materie prime - brašna, vode, (jaja) soli - do savršenog comfort fooda.