Na pulskom sam Mercatu, prije odlaska za Labin u La Loggiu, gastro-Valhallu, valjalo bi popiti caffe... Sjedam poli Milana, naručujem svoj kratki espresso bez cukra, "cepnem" ga u tiru i idem dalje...
Ekolo, AntiTodor oldschool punker, pučki komičar, cjenka se s malim Romom oko oćala za sunce, nakon toga izmjenjujemo riječ, dvije... Čovik je zakon, jer vjeruje u ono što radi i živi svoj film...
Hodam tako dalje, ulazim u zgradu pulske tržnice, a na ulazu neobičan apokaliptičan prizor: bucmasta gospođa jede bijelu čokoladu za kuhanje... izlazim na drugu stranu mercata, zamirišu mi jagode od plastenika s obližnjeg pulta, zatim čujem pjesmu s radija od štanda gdje dugokosi mladić prodaje med: "...jagode i čokoladaaa..."
Belan slatkorječivo razvlači tu cukrenu melodiju... To je to , sad znam! Dolazim do pulta Radio Istre, a Borna me upita: "Što danas kuhamo?"
"Samo slatko", odgovorim mu ja... taman dobar i neobičan recept za naš pučki žurnal "Glas Istre" - toast "Jagode i čokolada".
Složenost: srednje
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Izmutiti jaja u zdjelici s pola deca maslinovog ulja, par kapi ekstrakta arome ruma i pola štapića vanilije sitno nasjeckanog.
U tu smjesu obostrano umočiti fete kruha.
Izrezati nožem na tanko fete jagode i na tanko bijelu čokoladu za kuhanje, pa ih staviti između dvije fete kruha, koje smo prethodno umočili u smjesu.
Jednu gornju vanjsku stranu kruha posuti šećerom u prahu.
Ispržiti obje strane kruha na tavi u vrelom maslinovom ulju, cca 1 - 1,5 minute sa svake strane.
Ona strana koju smo posuli šećerom u prahu postati će prhka i slatka, blago smećkastih tonova, baš odlična za naš ugriz...
Razrezati toast na dva trokuta i poslužiti ga na ravnome tanjuru...
Dobar vam tek i uživajte u slatkom bez grižnje savjesti, to je zdravo za vaš um.
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...
Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".
Jednom riječju - GASTRONAUT...