GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Toast "Jagode i čokolada"

| Autor: The Outlaw Chef


Na pulskom sam Mercatu, prije odlaska za Labin u La Loggiu, gastro-Valhallu, valjalo bi popiti caffe... Sjedam poli Milana, naručujem svoj kratki espresso bez cukra, "cepnem" ga u tiru i idem dalje...

Ekolo, AntiTodor oldschool punker, pučki komičar, cjenka se s malim Romom oko oćala za sunce, nakon toga izmjenjujemo riječ, dvije... Čovik je zakon, jer vjeruje u ono što radi i živi svoj film...

Hodam tako dalje, ulazim u zgradu pulske tržnice, a na ulazu neobičan apokaliptičan prizor: bucmasta gospođa jede bijelu čokoladu za kuhanje... izlazim na drugu stranu mercata, zamirišu mi jagode od plastenika s obližnjeg pulta, zatim čujem pjesmu s radija od štanda gdje dugokosi mladić prodaje med: "...jagode i čokoladaaa..."

Belan slatkorječivo razvlači tu cukrenu melodiju... To je to , sad znam! Dolazim do pulta Radio Istre, a Borna me upita: "Što danas kuhamo?"

"Samo slatko", odgovorim mu ja... taman dobar i neobičan recept za naš pučki žurnal "Glas Istre" - toast "Jagode i čokolada".

Toast "Jagode i čokolada"

Složenost: srednje

 

Sastojci za 4 osobe:

  • 8 feta kruha
  • 20 dkg bijele čokolade za kuhanje
  • 25 dkg jagoda
  • nekoliko kapi ekstrakta arome ruma
  • 4 jaja
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • jedna jušna žlica šećera u prahu
  • sušeni štapić vanilije

Priprema:

Izmutiti jaja u zdjelici s pola deca maslinovog ulja, par kapi ekstrakta arome ruma i pola štapića vanilije sitno nasjeckanog.

U tu smjesu obostrano umočiti fete kruha.

Izrezati nožem na tanko fete jagode i na tanko bijelu čokoladu za kuhanje, pa ih staviti između dvije fete kruha, koje smo prethodno umočili u smjesu.

Jednu gornju vanjsku stranu kruha posuti šećerom u prahu.

Ispržiti obje strane kruha na tavi u vrelom maslinovom ulju, cca 1 - 1,5 minute sa svake strane.

Ona strana koju smo posuli šećerom u prahu postati će prhka i slatka, blago smećkastih tonova, baš odlična za naš ugriz...

Razrezati toast na dva trokuta i poslužiti ga na ravnome tanjuru...

Dobar vam tek i uživajte u slatkom bez grižnje savjesti, to je zdravo za vaš um.

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...

Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Jednom riječju - GASTRONAUT...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter